INTERVIEW MOHON VISA USA DAN APA JADI SETERUSNYA?

by azszua03 on 11 July 2014

sambungan dari entry tentang Permohonan Visa USA yg lepas. Ok macam yg saya beritahu selepas semua step2 mengisi borang dan bayaran dibuat, tarikh interview pun sudah dipilih, tibalah hari yg dinanti2…iaitu hari Interview! ok…mmg rasa gemuruh tu ada, mcm nak interview mohon kerja gamaknyer.

Hari Interview US Visa, Kedutaan Amerika Syarikat

We all pegi ikut trip shaklee…so adalah geng2 sekapal yg sama2 buat visa. Saya pilih interview date sama dengan sahabat saya dan suaminya…nurul dan akmal. Sebelum gerak ke embassy pastikan document2 yg perlu dibawa lengkap bersama…apa yg perlu dibawa ialah
1. Pasport asal yg masih valid sekurang2nya 6 bulan dari date nak travel
2. Confirmation interview yg kita print masa buat temujanji
3. Confirmation Form DS-160
4. Gambar utk visa sekeping
5. Slip bayaran visa dari bank Standard Chartered.
us embassy, kedutaan Amerika, jln tun razak, mohon visa US, interview US visa, shaklee trip, global conference, administrative processing
US Embassy, Jalan Tun Razak

Sepatutnya interview 8.20 pagi 1hb july 2014.…tapi kami terlewat skit…al maklumlah jalan jem area Ampang tu kan….so waktu sampai org tengah berbaris kat pintu kawalan embassy tu…kira yg beratur tu yg batch interview jam 8.20 pagi. Oh ya…takde parking kat embassy tu yer…kena ke hotel sebelah ataupun kat selang sebuah bangunan. Kalau dtg lambat mmg takde parking la kat situ…so kitaorg parking kat hotel. Ok..dah beratur kat guard tu...nak masuk mcm2lah pemeriksaan yg dibuat…mmg habis la semua beg2 dia kumbah…gadget, telefon even kunci keretapun xleh bawak yer…power bank…dan yg sewaktu dengannya pun xboleh...lepas masuk je kedutaan tu terus ke pintu utama…ada guard lagi…amik nombor pulak. Then boleh la menunggu sampai nombor dipanggil…kita akan dipanggil beberapa kali ke beberapa kaunter yg berlainan…so nombor tu kena pegang jer. 
Kaunter pertama kami kena serahkan semua dokumen2 yang kami bawa tadi…pegawai akan cek satu2 dokumen yg kita bawa…memenuhi kriteria tak…kalau ok lepas la dia amik semua..kalau tak kena buat baru la….so alhamdulillah dokumen kami berdua semuanya ok…then tgu pulak panggilan seterusnya...amik “fingerprint” lak. Pastu tunggu semula utk sesi interview. Tempat interview nye taklah mcm interview keje tu…kat kaunter jer pun…tapi speaking la yer…ada yg kena lama…ada yg sekejap jer…kami kena sekejap jer…maybe ikut jenis visa yg dimohon la kot…antara soalan2 yg ditanya
1. Nak ke US untuk apa?
2. Berapa lama?
3. Dah lama join Shaklee?
4. Berapa income Shaklee sebulan?
5. Ada saudara mara tak kat sana?
6. Pernah pergi US tak?
Taklah susah pun soalannya kan…. lepas tu pegawai terus akan inform visa kita lulus atau tak… dan jawapan yg kami terima “your US visa was approved! Have a nice trip!” Fuhhh…rasa lega yg teramat….hahaha…balik la kami dengan gembira…
cerita belum habis lagi yer…ingatkan dah boleh hoyeh2…..

Permohonan Visa US status “Administrative Processing”

Selang sehari (hari yg sepatutnya amik visa) saya dapat sms, soh collect pasport kat salah satu dari 4 tempat pungutan yg kami dah pilih. kami pilih ambil kat Aramex Petaling Jaya. Oh ya sebelum tu, pagi tu saya ada terima email dari Admin, KL US embassy, ada berikan saya beberapa soalan tambahan. Saya reply tanpa rasa syak wasangka, tanya kawan2, diaorg tak terima pun email camtu. Ingatkan lepas tu settel la semua urusan visa nih….sekali bila collect pegawai kat kaunter tu cek pasport kami berdua dan cakap ” satu lagi permohonan ni tak lepas ni tuan,” dia ckp ngan husband saya la sambil pulangkan semula pasport dan satu borang warna pink…..huhuhu…rupanya Visa saya yang tak lepas….bukan bermakna tak “Approve” tapi masih dlm proses….jam tu gak rasa nak mengalir air mata, macam2 dah terpikir dlm kepala otak nih…dan yg paling saya tak leh nak bayang ialah….En suami tinggalkan saya sensorang kat Malaysia nih…. Uwwwaaaaa…hanya Allah saje yang tahu camner perasaan saya yg entah apa2 tu…

us embassy, kedutaan Amerika, jln tun razak, mohon visa US, interview US visa, shaklee trip, global conference, administrative processing
 Form Pink yg merunsingkan fikiran.

us embassy, kedutaan Amerika, jln tun razak, mohon visa US, interview US visa, shaklee trip, global conference, administrative processing
Soalan tambahan yg diberi melalui email.


Maka bermula lah episod kisah sedih tak lalu makan dan tak lelap tidur saya (hihihi…tipu jer..makan n tidor cam biasa jer sebenarnya) tapi rasa tak senang hati jerlah…tengok kengkawan update status gembira visa lepas, saya rasa nak meraung….masalahnyer…ngan cek abg sekali kena tempiasnya…diapun naik risau tengok saya…dia lagilah rasa tak best sbb bisnes Shaklee ni saya yg sungguh2 buat…dia back up jer…sekali saya lak yg tak lepas nak nikmati 6 Star trip yg Shaklee beri….mau tak frust member….hihi…encik google jadi peneman setia saya utk 3-4hari tu…Eh silap…Allah SWT la peneman saya yg mendengar duka lara saya…mengadu dengan Dia…Mohon urusan saya dipermudahkanNya. 

us embassy, kedutaan Amerika, jln tun razak, mohon visa US, interview US visa, shaklee trip, global conference, administrative processing
saya cek status kat website setiap hari sampai 5-6kali…hahaha
Segala maklumat berkenaan status permohonan saya, saya google…semua saya baca, yg oversea punya perbincangan mengenai permohonan visa US pun saya baca…sampailah hari ke 4 selepas peristiwa saya dpt pasport tanpa Visa tu…saya terjumpa perbincangan dalam satu forum di Malaysia berkenaan status “Administrative Processing” untuk Visa US….lega…sebab dlm tu ada sorang mamat nih kena sama mcm saya….pasport dipulangkan tanpa visa, bersama form pink tu….dan yg best, urusan dia selesai selepas 2 minggu dari date interview. Fuhh…saya lega skit. Mmg waktu status administrative processing tiada apa yg boleh dibuat kecuali menunggu…tunggu dengan penuh sabar….ada baca satu blog dia kena tunggu hampir satu bulan….
Saya mohon doa dengan Allah lebih spesifik, lebih bersungguh…mohon urusan saya siap dlm masa seminggu…mak, suami dan kawan2 doakan saya juga….sebab saya asyik fikir tak sampai sebulan lagi nak terbang, pastu  hari yg saya jumpa forum tu, hari tu gak dpt email dari Shaklee saya akan terima 4 Award masa di US nanti bersama rakan2 lain…Giler kalau saya tak dapat pergi!…mmg meraung gajah bak kata mak saya….hahaha…entry pasal award tu klik sini yer..

us embassy, kedutaan Amerika, jln tun razak, mohon visa US, interview US visa, shaklee trip, global conference, administrative processing
Akhirnya email ini betul2 melegakan saya

Alhamdulillah..hari ke 7 selepas tarikh interview, saya terima email sekali lagi, menyatakan Visa saya sudah lepas clearance dan sedang di issue, meminta saya menghantar semula pasport asal ke tempat yg saya pilih, iaitu Aramex Petaling Jaya. Bermakna urusan saya selesai dlm masa seminggu!… Masa dapat email tu, saya rasa nak lompat bintang dah…hahahaa….Alhamdulillah…syukur sgt2… Allah makbulkan doa saya dan doa2 org sekeliling saya…genap 1 minggu hidup saya kerunsingan…xsanggup lagi dah…hari yang sama juga saya hantar semula pasport….mmg satu perasaan yg sgt lega…sujud syukur saya pagi tu. Patutlah org selalu kata mohon Visa US agak rumit….sebelum nih saya buat Permohonan Visa China mudah jer…tapi xper, pelajaran baru utk saya.

Alhamdulillah…hari ini hari ke 8…Aramex baru hantar ke Embassy pasport saya, insyaallah, esok (Jumaat) ataupun Isnin boleh la saya collect semula Pasport saya bersama2 Visa US…..yeahhh….

Thanks kepada semua yg mendoakan….tak sabar pula nak menunggu hari utk terbang ke US…Jom cuci mata dengok pic2 USA…tahun ni USA, tahun depan kita ke Italy pulak yer..yeahhh

us embassy, kedutaan Amerika, jln tun razak, mohon visa US, interview US visa, shaklee trip, global conference
 Long Beach Carlifornia
us embassy, kedutaan Amerika, jln tun razak, mohon visa US, interview US visa
San Fransisco City
Dream BIG, the future is yours to create

Your trusted SID,

Your Trusted SID
Azmiah & Huzair
Hp: 010-3223139

{ 9 comments… read them below or add one }

Raja Azrul July 19, 2014 at 6:03 pm

Salam Kak,

Saya baru apply visa USA pada 18/7/14. Dah lepas interview, alhamdulillah dia kata lepas. Cuma risau gak takut2 ada sangkut. Sekrang tengah tunggu sms tuk collect visa. Haraplah takda apa2.

Enjoy SF dan LA!

Reply

azmiah mohamad July 20, 2014 at 5:09 pm

Insyaallah xde apa2 Azrul…kalau ada kena administrative processing pun dlm 1-2weeks jer…lepas tu clear…yg penting masa interview dia dah kata lulus!

Enjoy your trip too 😉

Reply

Alip Izuwan September 14, 2014 at 11:06 am

salam akak..sebelum kita memohon visa..kita kena ada return ticket tak? ka selepas kita dapat visa baru kita beli flight ticket

Reply

salekhan othman August 20, 2015 at 4:15 am

salam Puan, nak tanya kalau nak apply perlu ke ada tiket flight dahulu?atau camna?Terima kasih.

Reply

zurina yahya September 3, 2015 at 3:11 am

hii kak azimah and raja azrul. visa saya pon dah kata lulus.so saya pilih home delivery. saya pon takut2 kalau dia pos pasport saja tanpa visa. berdebar2 la.

Reply

zurina yahya September 3, 2015 at 3:11 am

masa interview tu kalau dia kata lulus maknanya memg dpt la ye kak

Reply

azmiah mohamad October 1, 2015 at 6:12 am

kalau masa interview kata lulus…means interview tu yg lulus..lepas dr tu ada tapisan lagi, kalau sangkut, kita dapat form pink dan tgu 2-3 minggu sebelum final result

Reply

azmiah mohamad October 1, 2015 at 6:13 am

tak perlu tiket…sebaiknya lepas dpt visa baru beli tiket

Reply

azmiah mohamad October 1, 2015 at 6:16 am

tak perlu

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: