TIPS LEGAKAN ASTHMA DAN SEMPUT BAYI DAN KANAK KANAK

by azszua03 on 16 September 2014

Bila scroll newsfeed Facebook, pasti setiap hari akan nampak mummies2 upload pic anak amik nebulizer kat klinik atau hospital….kadang2 nampak anak menangis2 tak nak kena neb, tapi mummies2 lagi tak tahan nak tengok anak sesak nafas dan tercangut2 kan? Mmg itu yg selalu diluahkan dr update status mummies2 ni…kalau org dewasa takdelah kita rasa kesian sgt kan…ni anak2 yg masih xtahu apa…
Gambar sekadar hiasan
ok, anda kenal dengan pokok dibawah ni? Ha…mungkin tak ramai yg kenal kot…apa lagi mummies2 zaman moden ni…pokok ni nama saintifiknya solenostemon amboinicus… lagilah korang tak kenal kan? Tapi kalau sebut pokok ati-ati hijau atau bahasa kampungnya pokok bangun-bangun korang kenal tak? Ha..betullah tu…daun ni byk digunakan utk buat ulam2an…paling best kalau masak tempoyak, atau dijadikan ramuan nasi ulam. Eh, ni bukan nak share resepi kat sini…hihi
ati2 hijau, bangun bangun, daun ati ati, semput, lelah, batuk, kahak, tips asma, asthma, nebulizer, petua lelah, petua semput
Pokok ati ati hijau @bebangun
Apa yang saya nak share ialah khasiat daun bebangun ni kepada anak2 kecil yg ada asthma, batuk berkahak, semput atau lelah, brochitis, selsema dan masalah2 sewaktu dengannya. Caranya mudah sahaja
Cara Pertama:
1. Ambil 3 atau 4 helai daun ati ati hijau seperti diatas ramas hingga hancur.
2. Masukkan secubit kapur sireh dlm daun tadi dan biar bercampur.
3. Sapukan ramuan tadi di dada dan belakang bayi dan kanak2. Amalkan selalu.
Cara kedua :
1. Ambil 3helai daun ati ati hijau atau bebangun.
2. Rebus daun tersebut bersama 2 cawan air dan biarkan sehingga didihan menjadi secawan shj
3. Sejukkan dan beri anak anda minum.
cara kedua mungkin lebih sesuai utk anak yg lebih besar sedikit dan sudah pandai menelan ubat. Kalau nak tahu, selain itu daun bebagun ini juga boleh digunakan utk menghilangkan bisa gigitan serangga ataupun melecur akibat api. Caranya seperti yg pertama cuma ditempelkan pada kesan gigitan dan melecur.
Ok berbalik pada anak anda yg mengidap asthma tadi, selain perubatan secara traditional ini, anda juga boleh mencuba dengan memberikan minyak ikan omega 3 secara konsistan kepada anak anda. Kajian membuktikan bahawa minyak ikan boleh melegakan saluran pernafasan kepada sesiapa yg mengamalkannya secara berterusan. Jika anda membuat sedikit servey dan juga pembacaan, pasti anda akan temui minyak ikan Shaklee iaitu Omega guard adalah yg terbaik.

 

Selamat mencuba!

ORDER ONLINE SET NUTRISI KANAK KANAK



JOM SERTAI KAMI DI SHAKLEE

 

 

Your Trusted SID
Noorazmiah Mohamad/Huzair B. Bahrin
Wsp : 0103223139/0103223137
Fb : Nurqaseh Outlet Full
ig : nurqasehoutlet
Your Trusted SID
Azmiah & Huzair
Hp: 010-3223139

{ 4 comments… read them below or add one }

Ainul Mustafa September 16, 2014 at 8:18 pm

ada lagi ke daun ni? kalau ada pun confirm saya tak kenal.huhuh..anyway good tips

Reply

noradilah dila September 17, 2014 at 12:38 am

Ada lagi …dila ada tanam kalau adam selsema or batuk..tapi kecil la…sbb dlm pasu.

Reply

azmiah mohamad September 17, 2014 at 4:24 am

kat rumah kampung2 selalu byk lagi…kat rumah mak akak pun ada lagi…

Reply

azmiah mohamad September 17, 2014 at 4:25 am

pokok ni susah skit nak hidup kan dilla? kena kawasan sejuk2 skit..jgn direct matahari

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: