RESEPI MENJADI SID YG HEBAT

by azszua03 on 17 September 2014

Salam dan selamat pagi u olls…..(patut post pagi 17hb sept)

saya tak pandai nak beri resepi masakan…sbb saya jenis jarang sgtlah memasak…apalagi sejak duduk ngan mak…waktu kerja yg membataskan utk saya memasak…kalau nak tgu saya yg masak, bakal kebuluran lah mereka2 yg kat rumah nih…hehehe
so, apa yg saya nak share ialah resepi menjadi Shaklee Independent Distributor (SID) yang hebat dan berjaya. Ok, saya tahu ramai SID yg berdaftar sekarang ni…kalau ikut angka dr no ID pun dah lebih 1 juta yg mendaftar. But, its not the point. Anda kena tahu dari lebih 1juta yg mendaftar tu, maybe xsampai 20% yg betul2 nak berniaga kebanyakannya daftar untuk mendapat keistimewaan sebagai SID. Terutamanya untuk mendapatkan harga SID. Satu tindakan yg bijak wokey…so jgn perkecilkan mereka ini. Tapi yg jadi kurang bijak tu bila dah daftar sebagai SID tapi pi beli kat SID lain pulak. Ada yg mengambil kesempatan disitu, tapi senyap2 jer walhal boleh jer beritahu kat customer yg SID tu kan…takper..bukan nak cerita tentang itu disini.
ok, saya nak kasi resepi bagaimana nak jadi SID yang hebat dan berjaya. Bukanlah bermakna saya ni hebat sgt…berjaya sgt daripada org lain, kang ada kata saya ujub dan riak pulak….just nak share apa yg saya dan kawan2 lain buat utk jadi lebih hebat dari sebelumnya…sbb walaupun kita berubah sedikit jer kepada kebaikan dr sebelum ni, kita jer tahu kita hebat dr semalam. Hebat tu biar kita yg puas rasa…dan org2 sekeliling dpt tempiasnya…tempias dari kebaikan itu…jgn semua kita ckp org riak…positif sikit eh kalau nak jadi SID yg hebat…
Jom tengok apa resepinya :

10 kolam rasa cinta pada produk.

Konsep shaklee ialah “Sharing”…bukan tekan button share kat wall fb yer sampaikan yg fitnahpun kita nak share. No..no..no…share benda2 positif. Share apa yg kita rasa bila kita sebagai consumer makan produk yg kita jual. Rasa kesannya sebelum boleh share kan? Kita jatuh cinta dengan produk dulu…kita rasa dulu keberkesanan produk kita. Dari situlah baru akan lahir kejujuran kita utk berkongsi apa yg kita rasa…share dengan jujur…

4 gunung keterujaan untuk hadiri  kelas yg dianjurkan oleh upline atau syarikat.

tang nih saya tahu mmg ramai yg liat…anak2 GMF pun sama jer, balik2 muka yg sama gak nak pegi kelas..yg lain tetap bagi alasan…ada jerlah yg dia sibuk (mcm org lain tak sibuk). Tapi kalau nak jadi SID yg hebat mmg kena tepis semua alasan tu…kalau tak mmg takuk tu jelah pemahaman dan tahap motivasi pun turun naik…nak duplicate mcm mana kalau belajar pun tak mahu kan? So siapa yg terasa pedas tu…ubah2lah diri tu kalau nak berjaya…kalau org lain boleh korbankan masa bersenang lenang tgk tv, kenapa kau masih nak terbaring baca novel?
mereka yg sanggup korbankan hari ahad mereka demi ilmu

20 naskah buku a.k.a banyakkan membaca.

ok, takde spesifik utk membaca buku apa, tapi anda boleh relate kan dengan status anda sebagai SID. Yang pasti bukan baca novel cinta cintun…”aku sebenarnya bini dia”, “tapi sebenarnya dia laki aku” atau baca majalah hiburan Mangga, URTV (ada lagi ke majalah2 xde pekdah nih?). Bykkan baca buku ilmiah, majalah ilmiah…barulah minda tu berkembang…saya pun masih menjinak2kan diri supaya rajin membaca…dulu2 mmg tak rajin membaca…so tiada istilah terlewat..sejak dua menjak rajin membaca nih la saya rasa idea dan minda saya berkembang dan nak tulis blogpun lancar jer sbb byk idea!

5 juta keikhlasan berkawan dengan SID lain, anggap mereka pesaing yg sihat.

ok, bab nih pun ramai yang tak alert, kadang2 “anak” ngan “mak” pun tak ngam. Masing2 buat tak layan jer…for me mak kena grab anak cepat2…jgn biarkan hubungan renggang. kalau dah renggang nanti susah nak mesra semula. Bisnes nih family bisnes, so jaga silaturahim antara mak dan anak2, dengan sideline dengan mentor2. baik dengan semua org, insyaallah mereka2 takkan penah lokek ilmu, kitapun janganlah lokek, asyik nak ilmu org sampai ilmu kita tak nak share kan?….mmg ada gak jenis mcm tu. so sama2 kita muhasabah diri….baiki apa yg perlu dlm hubungan…

aktiviti bersama supermom sisters….juga sideline yg tak pernah saya anggap sebagai pesaing

3 tasik berfikiran POSITIF

SID yg hebat dan berilmu takkan mudah melatah, bila berhadapan masalah, isu2 yg menjatuhkan, hati mereka takkan pernah terpeleot. Dalam erti kata lain, sentiasa positif, cari kebenaran, yakin dengan apa yg kita tahu dan belajar. Jangan jadi lalang. Biar org mencemuh, jgn pernah kita goyah. Pada saya, biarlah org nak ckp apapun pasal saya, kat depan ke, kat belakang ker, i will take it positively…. takyah nak sentap2, biarpun org ckp “muka kau menakutkan org” take it positively….sbb ramai lagi yg sayang kita, yg suka tgk kita…org yg rasa takut ngan muka kita tu yg tak berfikiran jauh…dok takuk tu je…dia tak suka, kita jauhkan diri, takut nanti dia termimpi2 kita lak kan…hahaha…pastu kita rapatlah ngan org yg suka kita, sayang kita….ha…Allah suka bila kita sayang org lain kan…rezeki pun luas kalau kita ramai kawan…jaga hubungan…

6 lautan komited dengan Amalan Rohani

Bab ini rasanya semua mentor anda dah beritahu, dan ingatkan kan? buat tak? cek balik semuanya…yang paling utama, jaga solat…kemudian Dhuha, 100ayat sehari…and so on (sila lihat master checklist) tanpa amalan ini semua, anda SID yang KOSONG! percayalah cakap saya. Mmg boleh nampak semua nih…even kita tak pergi cek sorang2 anak2 kat rumah memasing kan…Jaga hubungan dengan “CEO syarikat” kita iaitu Allah SWT….insyaallah, Dia akan jaga kita.

Ok, itu antara ramuan dlm resepi saya, anda boleh tambah mcm2 bahan lagi utk resepi ini, tapi kalau yg 6 bahan utama ini anda gaul sebati hingga sanubari…insyaallah anda insan yg Cemerlang bukan sahaja sebagai SID juga dalam kehidupan harian anda. Selamat mencuba resepi ini!

JOM SERTAI KAMI DI SHAKLEE
 

Your Trusted SID
Noorazmiah Mohamad/Huzair B. Bahrin
Wsp : 0103223139/0103223137
Fb : Nurqaseh Outlet Full
ig : nurqasehoutlet

Your Trusted SID
Azmiah & Huzair
Hp: 010-3223139

{ 11 comments… read them below or add one }

Muhammad Faiz Mohamed Saaid September 17, 2014 at 6:34 am

Alhamdulillah

Reply

Hana Syed September 17, 2014 at 6:46 am

akk saya follow

Reply

azmiah mohamad September 17, 2014 at 7:40 am

tq hana…dah follow hana juga

Reply

azmiah mohamad September 17, 2014 at 7:41 am

🙂 tq paiz

Reply

..::Mama Chrysalis::.. September 17, 2014 at 8:30 am

10 kolam tu…jangan main2…:-)

Reply

azmiah mohamad September 17, 2014 at 9:15 am

hahahaha….jgn main2 yer..tak senang mcm buat donat tau

#kohado?

Reply

Yusrina September 17, 2014 at 1:20 pm

Kak miah… I follow you dlm diam.

Reply

azmiah mohamad September 17, 2014 at 1:32 pm

Jgnlah diam2 yus…meriah2 sikit..hehehe

Reply

Kay Hikmah September 17, 2014 at 2:39 pm

Salam Kak Miah..Kay masih baru dengan Blog….seronok baca entry Kak Miah.. Insyaallah Kay hadam resepi kak Miah ni..
Salam kenal 😉

Reply

azmiah mohamad September 17, 2014 at 2:53 pm

sure lah akak jan oiii…tuek dah…malu yg mudo2 dah master…hihi

Reply

azmiah mohamad September 17, 2014 at 2:55 pm

tq kay sbb suka baca entry akak…nice knowing u too…jgn malu2 lagi tau 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: