RAWATAN DAN SUPLEMEN YANG MEMBANTU MASALAH CYST

by azszua03 on 8 March 2015

Sambungan dan mungkin entry terakhir bercerita tetang Cyst. Banyak dah saya kupas tentang cyst di entry2 lepas. Semoga memberikan info2 berguna buat anda semua. Kali ni saya nak cerita tentang rawatan2 yang boleh dilakukan kepada seorang penghidap cyst.

Apabila seseorang wanita itu disahkan menghidapi cyst, doktor akan melakukan memeriksaan terlebih dahulu untuk mengambil details tentang cyst termasuk saiz cyst, lokasi cyst berada dibahagian mana, dan juga jisim cyst tersebut sama ada terdiri dari cecair, pepejal mahupun gabungan keduanya. Kebiasaannya cyst yg berukuran 5cm kebawah, doktor tidak akan membuat apa2 proses rawatan dan hanya memantau secara berkala jikalau tumbesaran cyst bertambah. Apa rawatan yang sesuai?

LAPAROSKOPI

Rawatan laparoskopi dilakukan dengan membuat tiga lubang dibahagian pelvik. Satu lubang untuk dimasukkan kamera dan 2 lubang lagi utk peralatan untuk membuang cyst tersebut. Kebiasaannya rawatan ini dilakukan sekiranya cyst berukuran kecil atau lokasi mudah utk dicapai. Cyst yang berjisim cecair biasanya menggunakan kaedah ini. Kaedah ini juga digunakan untuk mengambil sample (biopsy) untuk ujian kanser.

cyst, supplement shaklee untuk cyst, supplement untuk cyst dan fibroid, rawatan cyst, takut cyst,

Rawatan laparskopi

Laparoskopi

PEMBEDAHAN

Pembedahan adalah pilihan terakhir yang diberikan oleh doktor, sekiranya anda disahkan mempunyai cyst yang bersaiz besar, pembedahan diperlukan untuk megeluarkanya. Sesetengah cyst mengakibatkan kerosakan ovari dan terpaksa dibawa keluar sekali bersama sama dengan cyst. Apa2 pun dapatkan nasihat doktor anda terlebih dahulu.

cyst, supplement shaklee untuk cyst, supplement untuk cyst dan fibroid, rawatan cyst, takut cyst,

Dari segi perbelanjaan pula, jika anda mendapatkan rawatan di hospital kerajaan, kos adalah sgt rendah tetapi, jika seperti kes saya, pembedahan perlu dilakukan segera sebelum cyst pecah dan saya perlu menunggu giliran yang makan masa agak lama jika di hospital kerajaan. Jadi saya terpaksa ke hospital swasta melakukan pembedahan segera dan perbelanjaan untuk pembedahan tersebut shj hampir kepda RM4,000 tidak termasuk rawatan susulan.

SUPLEMEN UNTUK IKHTIAR KECUTKAN KETUMBUHAN CYST

Sebagaimana yang anda ketahui melalui entry entry saya sebelum ini, cyst boleh hilang atau mengecut dalam masa 1 hingga 3 bulan sekiranya badan anda mampu memberikan nutrisi dan juga keseimbangan hormon. Tapi jika cyst terus membesar, anda perlu lakukan sesuatu agar ia tidak terus membesar. Antara ikhtiar yang boleh dilakukan ialah dengan mengambil suplemen bagi memberi nutrisi yang mampu membina sel sel baik dan membantutkan atau memusnahkan sel sel yang tidak sihat seperti cyst. Antara suplemen yang baik utk diambil ialah suplemen yang bersifat antioksidan tinggi yang mampu menentang radikal bebas dengan berkesan.

cyst, supplement shaklee untuk cyst, supplement untuk cyst dan fibroid, rawatan cyst, takut cyst,

VIVIX antara adalah supplement yang paling tinggi antioksidan dan mempu menentang radikal bebas dan membaiki sehingga ketahap selular

CYST FIBROID

Option kedua ialah dengan GLA Complex, Vitamin E, Carotomax dan juga Vitamin C.

Pengambilan supplemen bukanlah bertujuan utuk merawat dan menyingkir cyst yang sedia ada secara mendadak terutama jika cyst tersebut sudah melebihi 5cm. Tetapi pegambilan set ini adalah untuk mencegah terjadinya tumbesaran cyst sekaligus membantutkan kejadian cyst tersebut sehingga cyst tersebut mengecut dengan sendiri. Anda boleh melihat beberapa testimoni pengidap Cyst yang berjaya dan berpuas hati dengan pengambilan supplemen. Ini adalah sebagai ikhtiar yang lebih selamat dan rendah kosnya untuk masalah cyst dan sekaligus memberikan kebaikan dari setiap sudut badan anda. Selamat Mencuba!

Entry sebelum ini yang berkaitan

Apa itu Cyst? Bahayakah Cyst?
Simptom simptom Mengesa Ovarian Cyst
Pemeriksaan dan teknologi mengesan Cyst
Jenis jenis cyst yang sering dihadapi wanita

Saya kongsi!

Your Trusted SID
Azmiah & Huzair
Hp: 010-3223139

{ 1 comment… read it below or add one }

Maria Firdz March 10, 2015 at 2:25 pm

Nice sharing… Antara musuh wanita cyst ni kan…
Saya jenjalan malam ni… Ziarah tuan blog sambil follow dan baca entry…

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: