TRAVEL ITALY : 5 STARS FREE TRIP (PART 2 – MILANO)

by azszua03 on 21 December 2015

Persediaan untuk ke Italy mmg giler last minute…lagi 2 hari nak terbang baru mula packing….hahaha… tak macam masa nak travel ke US tahun lepas…awal2 dah siap. Maybe sebab byk aktiviti kehulu ke hilir jadi acara packing ke Italy byk kali postpone. Ok tak mo cite pasal tu….
Kali ni nak cerita tentang perjalanan dan juga hari pertama sampai di Italy. Seperti di rancang, penerbangan kami yang menggunakan khidmat Emirates Airlines dijadualkan bertolak pada 20hb November jam 7. 15 malam. Jam 6.00 dah siap masuk gate dan say good byes to family yg ditinggalkan sementara. Sedih sbb tak pernah tinggalkan my baby Iesya selama ni. Ok tak nak citer sedih2….Jam 6.30 dah masuk dlm perut kapal terbang. Terpaksa jamak solat maghrib sehingga sampai Dubai untuk transit nanti.
Italy, trip ke Italy, Trip ke Milan, Milan, apa yang best diItaly, Melia Hotel & Resort, Piazza El Duomo, Gallerie Vittorio Emanuele, Shopping di Milan, Shaklee trips, 5 start trip shaklee, Castello Sforzesco, Castelo Sforzo, ireach group, Italy best
 bye2 papa and iesya!

6 jam lebih berada di udara. Dijamu makan malam dan selebihnya layan movie…teresak2 layan hindustan. Walaupun dan tengok berkali2 movie Mann tu, tetap nak meleleh gak…nasib baik org sebelah tido nyenyak…hahaha…

Sampai dubai after 6 jam…transit 4 jam dan kami diberi voucher makan di airport Dubai, sebelum makan selesaikan hutang dulu…solat isyak dan maghrib. Waktu selebihnya melangguk tgu flight seterusnya, nak shopping pun takde mood…sbb waktu ni kat malaysia kul 2-3 pagi…waktu sedang sedap tido…so tersengguk2 menunggu masuk perut kapal terbang dan menyambung lagi perjalanan selama 7 jam….fuhhh…sakit mont*t  sbb duduk jer…hehehe..takleh tidur gak….terlelap kejap jer dlm setengah jam…pastu masa2 lain tu layan movie lagi…nak chit chat pun xleh sbb org lain majoriti tengah sedap tido…

Akhirnya lebih kurang jam 7 pagi kami mendarat di bumi Italy….MILAN, ITALY! alhamdulillah syukur….akhirnya dapat menjejakkan kaki melihat negara orang kesekian kalinya. I’m so excited!

Tempat pertama yg dituju….sudah tentu tempat makan! its Normal kalau trip Shaklee…..Makan adalah Keutamaan Kami…hahaha…walaupun tadi dlm kapal terbang sebelum mendarat kami telah dijamu dengan sarapan…itu kira lain katanya….so sarapan menu Italy kami hari ini….excited haabaq hang…hari 1st la katakan…ko tunggu hari ke 7 ,8 ,9 nanti…tengok lalu tak lagi tengok roti croissant tu lagi…hahaha…pstt ni baru betul, lunch di Malaysia, dinner di Dubai dan breakfast di Italy! ooo la la…

Mesti ada yg tertanya2…senang ke nak cari makanan halal kat Italy ni? meh nak habaq…kami takyah cari…sebab semua Shaklee dah atur, sejak dr di Malaysia lagi, flight pun kami yg muslim majoriti naik Emirates supaya kami dihidangkan dengan makanan halal. di Italy pulak, kami disediakan makan halal oleh pihak pengurusan, asing dari mereka yg non-muslim. No regrets kalau join Shaklee….kebajikan kami dijaga rapi….

  mohabbatien la sgtttt….sejuk and cantik!

Jom tengok gambar kami diperkarangan restoran sewaktu sarapan hari pertama di Milan. Oppss lupa nak beritahu, masa trip kami ni Italy sedang winter….so sejukk dan juga sgt nyaman….kami tak mandi lagi tau (pecah rahsia) tapi tak berpeluh atau berbau pun…sbb cuaca sgt gojes! boleh guling2 kalau nak kat rumput2 tu yang dipenuhi daun maple….cantik dan awesome! sorry sbb lupa nak amik gambar restoran :-p kekdahnyer sbb excited tengok laman hijau dengan daun2 cantik tu…Mak sampai lupa lain2…

 Italy, trip ke Italy, Trip ke Milan, Milan, apa yang best diItaly, Melia Hotel & Resort, Piazza El Duomo, Gallerie Vittorio Emanuele, Shopping di Milan, Shaklee trips, 5 start trip shaklee, Castello Sforzesco, Castelo Sforzo, ireach group, Italy best 
bersama2 geng2 gojes ireach!
So, after breakfast, we all memulakan lawatan…as every one knows, italy mmg penuh dengan sejarah. So majoriti tempat lawatan, adalah tempat bersejarah….mula sekali kami melawat Castello Sforzesco. istana yg dibina pada kurun ke 15 ini sgtlah besar dan gah. terasa seperti dalam filem zaman2 dulu pun ada. Memang kagum dengan bangunan sebesar ini yg dibina oleh manusia. sehingga kehari ini ia masih kukuh berdiri.
Italy, trip ke Italy, Trip ke Milan, Milan, apa yang best diItaly, Melia Hotel & Resort, Piazza El Duomo, Gallerie Vittorio Emanuele, Shopping di Milan, Shaklee trips, 5 start trip shaklee, Castello Sforzesco, Castelo Sforzo, ireach group, Italy best
Di salah satu tower yg terdapat di Castello sfroza
 Italy, trip ke Italy, Trip ke Milan, Milan, apa yang best diItaly, Melia Hotel & Resort, Piazza El Duomo, Gallerie Vittorio Emanuele, Shopping di Milan, Shaklee trips, 5 start trip shaklee, Castello Sforzesco, Castelo Sforzo, ireach group, Italy best
Di hadapan gerbang utama terdapat pancuran air. Italy mmg terkenal dengan pancuran air semulajadi!
 Italy, trip ke Italy, Trip ke Milan, Milan, apa yang best diItaly, Melia Hotel & Resort, Piazza El Duomo, Gallerie Vittorio Emanuele, Shopping di Milan, Shaklee trips, 5 start trip shaklee, Castello Sforzesco, Castelo Sforzo, ireach group, Italy best 
Antara Pintu masuk ke Castello Sfrozesco
Selepas menghabiskan beberapa jam di Castello Sfroza, kami meneruskan perjalanan menuju ke tengah kota Milan…kalau sebut Millan sure semua pun terbayang barang2 branded yg gah dipersada dunia, Prada, Gucci, LV, LongChamp, Bvlgari, entah la macam2 lagi. Semua tu org yg kaki shopping mesti kenal kan? So, kami ke tengah kota milan untuk menjamu mata (bukan mengosongkan poket)… Plaza ini namanya Gallerie Vittorio Emanuele…ha nak sebut pun bergulung lidah..hahaha…
Ada jer ahli kumpulan yg shopping2 kat sini (Shaklee kan byk jutawan) tapi kami2 yang tak berapa nak jutawan ni taklah heran sgt dengan brand2 ni….Cuma kalau mmg datang ada target nak shopping kat sini, pasti puas hati kerana kat sinilah design2 latest di pamerkan dan produk2 disini pastinya 100% authentic. Kami cam biasa…gambar…gambar…jom bergambar!
 Italy, trip ke Italy, Trip ke Milan, Milan, apa yang best diItaly, Melia Hotel & Resort, Piazza El Duomo, Gallerie Vittorio Emanuele, Shopping di Milan, Shaklee trips, 5 start trip shaklee, Castello Sforzesco, Castelo Sforzo, ireach group, Italy best
Di tengah2 Galleria Vittorio Emanuele belah kiri Prada, depan skit Gucci
Berhampiran Gallerie tu ada satu bangunan bersejarah yg terkenal di Italy…Gereja katolik yang kini dijadikan seperti muzium jika tiada upacara khusus. Serius cantik rekabentuk bangunan ni. namanya Gothic Duomo atau Piazza El Duomo. Besar la sgt rasanya antara yg terbesar di dunia…tapi tak masuk pun…lihat dari luar jer…
Italy, trip ke Italy, Trip ke Milan, Milan, apa yang best diItaly, Melia Hotel & Resort, Piazza El Duomo, Gallerie Vittorio Emanuele, Shopping di Milan, Shaklee trips, 5 start trip shaklee, Castello Sforzesco, Castelo Sforzo, ireach group, Italy best
 Depan Piazza El Duomo yang sgt unik designnya.
Selesai cuci mata….kami dibawa ke local restaurant untuk makan tengahari. Restaurant Lubnan kali ni. Makan nasik arab kot…rasa lebih kurang nasik arab. 4 course…..jenuh nak habiskan. kat italy ni makan mmg 4 course, yg pertama appertizer, kemudian makanan main course, pastu ada 2nd course, dan last sekali desert. Fuhh….mmg tak habis la kalau perut malaysia ni…makan main cuit2 siki jer…tu pun kenyang sampai nak kuar balik..hahaha…like i said before…Shaklee mengutamakan makan….hahaha….
 Italy, trip ke Italy, Trip ke Milan, Milan, apa yang best diItaly, Melia Hotel & Resort, Piazza El Duomo, Gallerie Vittorio Emanuele, Shopping di Milan, Shaklee trips, 5 start trip shaklee, Castello Sforzesco, Castelo Sforzo, ireach group, Italy best
 makan ramai2 penuh meja camnih pun sure takkan dpt habiskan makanan.
Lepas makan, kami diberi masa utk aktiviti santai selama 2 jam…siapa tak habis shopping lagi tadi boleh sambung shopping sebelum bas sampai utk meneruskan perjalanan balik ke hotel..waktu ni rasa tilam empuk dah memanggil2…siang di Italy pendek berbanding malam, jam di tangan tunjuk jam 5 pm, tapi suasana dah macam jam 8 malam.
Sampai di hotel 5 Stars, Melia Hotel & resorts kami ada taklimat dr presiden  dan juga makan malam bersama. Gagahkan juga badan walau dah rasa nak tumbang…lepas makan malam…terus ambil kunci dan ke bilik. Sebilik dengan kawan baikku Cikgu Nurul…dia pun sama dah keletihan…snap2…mandi…tido
 Italy, trip ke Italy, Trip ke Milan, Milan, apa yang best diItaly, Melia Hotel & Resort, Piazza El Duomo, Gallerie Vittorio Emanuele, Shopping di Milan, Shaklee trips, 5 start trip shaklee, Castello Sforzesco, Castelo Sforzo, ireach group, Italy best
 Italy, trip ke Italy, Trip ke Milan, Milan, apa yang best diItaly, Melia Hotel & Resort, Piazza El Duomo, Gallerie Vittorio Emanuele, Shopping di Milan, Shaklee trips, 5 start trip shaklee, Castello Sforzesco, Castelo Sforzo, ireach group, Italy best
Malam pertama tidur di Milan, dicampur dengan keletihan sepanjang penerbangan dan juga sehari bersiar2 dikota Milan, jam 10 malam (waktu Milan kalau waktu malaysia dah 3 pagi) terbongkang tido diatas tilam empuk dan diselimuti kesejukan cuaca di Milan….tapi disebabkan mata masih ikut jam di Malaysia….jam 2 pagi dah terjaga dan terkebil2 sbb tak boleh tidur lagi…Uuuwaaa….tahulah kat Malaysia pukul 7 pagi!! bukak group wasap…rupanya geng2 Italy pun semua dah terbangun jugak…bangun masak maggie! hahaha…
Bersambung….
Milano in momories

Your Trusted SID
Azmiah & Huzair
Hp: 010-3223139

{ 2 comments… read them below or add one }

miss sy January 24, 2016 at 1:32 pm

hi! i akan pergi italy ujung march. risau benor pasal islam phobia sana.. my mom pakai hijab.. after tengok u girls.. macam selamat saja.. ok tak sana?

Reply

azszua03 January 25, 2016 at 3:31 am

hai miss sy…
kami sikitpun tak terasa islam phobia disana…walaupun 90% adalah penganut katolik disana, tapi semuapun ok jer…we all lagi seram pada pick pocket disana..hihi…certain tempat mcm Tivoli, ada yg boleh speak malay…nice view, nice place and nice people too…dont worry too much…enjoy your trip dear

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: