6 LANGKAH PENCEGAHAN HFMD DAN RAWATAN SETELAH DIJANGKITI HFMD

by azszua03 on 28 August 2016

Bersambung kembali berkenanan HFMD. Dah faham apa itu HFMD dan dah tahu apa simptom simptom HFMD kan…jom ke topik seterusnya. Ok! Sebagaimana yg telah saya maklumkan pada entry sebelum ini jika anak anda telah pun mempunyai simptom simptom HFMD, teruslah membawa mereka ke Hospital berdekatan. Jangan hantar anak anda yg telah dijangkiti ke tadika, taska atau ke rumah pengasuh walaupun anda terpaksa bekerja bagi memastikan kanak kanak asuhan lain tidak dijangkiti HFMD.

apa itu hfmd, bahaya hfmd, hfmd, jangkitan hfmd, makna hfmd, penyakit kanak kanak, rawatan hfmd, sakit kuku kaki dan mulut, simptom hfmd, virus hfmd

Tetapi jika anak anda belum dijangkiti eloklah sekiranya mengambil langkah pencegahan.

6 Langkah Pencegahan dari dijangkiti HFMD

 • Didik anak anda mencuci tangan menggunakan sabun dan air bersih sebelum makan dan selepas ke tandas. Anda juga sebagai ibu bapa perlu melakukan perkara yg sama terutama ketika menyediakan makanan utk keluarga, selepas menukar lampin dan membersihkan najis si manja anda.
 • Mandi dan tukar pakaian setelah balik dr kerja sebelum bermesra dengan anak anak. Jika membawa si kecil keluar ke tempat awam, bersihkan dan mandikan sikecil apabila balik ke rumah.
 • Cuci sekerap mungkin alat mainan, permukaan meja, kerusi atau lantai yg boleh disentuhi oleh si manja anda.

ah_toycleaningspray_edited

 • Elak atau kurangkan membawa anak anda ketempat awam yg sesak seperti pusat membeli belah, kolam renang,pawagam atau pasar.
 • Didik anak anda supaya menutup mulut dan hidunh sewaktu bersin atau batuk. Gunakan tuala atau tisu bersih.

Cold-children

 • Ajar anak anda supaya tidak berkongsi barangan peribadi seperti tuala mandi, berus gigi, dan sapu tangan. Barangan lain seperti sudu, garfu, cadar dan cawan juga harus dielakkan perkongsian.

Ok..itu langkah2 pencegahan bagi mengelakkan jangkitan HFMD. Semoga dapat menjauhkan jangkitan sebegini dari anak2 kita.

6 Cara Rawat HFMD pada kanak kanak

Bagaimana pula sekiranya anak anda sudah dijangkiti? Selain perlu dibawa ke hospital apa lagi ikhtiar agar wabak ini dapat di kawal segera?

 • Bersih dan cuci rumah anda menggunakan pencuci organik yang bebas bahan kimia.

Setelah mendapatkan perkhidmatan doktor. Kemungkinan anak anda akan ditahan ward bagi rawatan selanjutnya. Jangan khuatir kerana anak anda hanya akan dikuarantin bagi mengawal jangkitan. Sementara itu, inilah masa utk anda atau suami buat “pembersihan” dikediaman anda. Bersihan lantai, perabut rumah anda dengan pembasmi kuman yg tidak merbahayakan penghuni dan juga alam sekitar. Saya cadangkan guna pembersih serbaguna Basic h dari Shaklee yg organik dan mesra alam. Hanya dengan beberapa titis utk sebaldi air..lantai anda pasti bersih dan terhindar dari kuman dan virus merbahaya. Begitu juga perabut2 yang ada..lap dan bersihkan menggunakan basic h.

 • Cuci semua permainan anak anda.

Jangan lupa juga untuk mencuci permainan anak anda menggunakan Basic h. Basuh dengan teliti terutama mainan yang sering dimasukkan kedalam mulut. Semua penggunaan Basic H tidak perlu dibilas semula.

 • Cuci pakaian yg telah digunakan termasuk semua fabrik cadar, tuala dan sebagainya.

Untuk fabrik yang telah digunakan seperti cadar,baju,tuala..sebaiknya direndam kedalam air panas terlebih dahulu sebelum dicuci menggunakan mesin. Jangan lupa untuk titiskan beberapa titis Basic H bagi membasmi kuman.

 • Bersihkan tubuh si kecil sekerap mungkin

Bersihan tubuh sikecil sekerap mungkin sewaktu dia dijangkiti HFMD. Anda boleh juga gunakan Basic H bagi membasmi kuman dan virus ditubuh sikecil. Gunakan tuala bersih dan basahkan dengan air yg telah dititiskan dengan basic H. Insyaallah ia juga boleh menurunkan suhu tubuh sikecil ketika demam. Jangan risau kerana Basic H ialah organik dan tidak mengandungi bahan kimia. Selamat digunakan kerana ia diperbuat dari kelapa dan juga jagung.

 • Sapu krim pada lepuhan dan ruam merah.

Satu lagi ikhtiar yg boleh anda lakukan bagi mengelakkan jangkitan merebak dan menjadi lebih teruk (minta dijauhkan sehingga merebak ke paru2 apalagi menjadi radang diotak). Gunakanlah krim serbaguna tanpa paraben dari Shaklee iaitu Herbal Blend Cream. Sapu setiap kali selepas anda membersihkan tubuh sikecil. Insyaallaj si kecil juga akan lebih selesa. Krim ini tidak berminyak dan ia akan memberikan rasa segar dan selesa kepada si kecil.

 • Berikan makanan yang mampu meningkatkan imun si kecil anda.

Ini sepatutnya menjadi amalan ibu bapa memberikan makanan sihat dan bernutrisi kepada anak anak bukan hanya sewaktu anak tidak sihat. Imun anak masih lemah tidak sekuat org dewasa. Sebab itu jangkitan berlaku pada kanak kanak yg berusia 7 tahun kebawah shj kebiasaannya. Walau bagaimanapun anda boleh mencuba memberikan anak Vitamin C utk kanak2 dr Shaklee. Atau sekiranya anak masih memyusu badan, si ibu boleh mengambil Nutriferon sebagai imun booster yg boleh disalurkan kepada anak anda.

apa itu hfmd, bahaya hfmd, hfmd, jangkitan hfmd, makna hfmd, penyakit kanak kanak, rawatan hfmd, sakit kuku kaki dan mulut, simptom hfmd, virus hfmd

Kelengkapan yg perlu ada disetiap kediaman

Ok itu shj utk entry kali ini, sekiranynya memerlukan maklumat lanjut, sila hubungi saya di talian 019 2423139 (call atau whatsapp. Insyaallah consultation terbaik dr saya akan diberikan.

{ 2 comments… read them below or add one }

Ebby December 7, 2016 at 11:48 am

Wow..tips y menarik…terima kasih kak mia

Reply

azszua03 December 8, 2016 at 7:25 am

Sama2 ebby….cuba tau

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: