CARA TAMBAH PENDAPATAN DENGAN BISNES SHAKLEE

by azszua03 on 17 September 2016

Ini kisah saya dalam bisnes Shaklee….Cara saya tambah pendapatan keluarga…

Saya register shaklee pada hujung tahun 2012…lepas register mmg saya pulun habis tak toleh kiri kanan dan tak pernah tgu sesiapa…sejak register 2012, 2013 dan 2014…bisnes saya mencanak naik…dari bonus 3 angka …hingga bonus jadi sedap 5 angka…nak tambah pendapatan mesti kena caranya…

Orang nampak mudah saya naik…tapi air mata disebaliknya hanya org2 terdekat shj tahu…bayangkan saya dari zero….tak tahu apa2 pun pasal Shaklee…yg tahu..dengan Shaklee saya boleh buat bisnes…saya tak jadikan “zero” itu suatu halangan…saya minta suami tolong…tahun 2012, 2013 kami ulang alik Melaka-Subang (masa tu hq Shaklee di Empire Subang) hampir 4 kali seminggu…org kata kami buat kerja giler…mana untung kalau dah asyik ulang alik dengan duit minyak..duit tol…expenses lain2…tapi saya bukan jenis suka dengar ckp org…saya tahu dan rancang apa yang saya buat…yg penting kami dpt sediakan stok utk customer dan juga dpt mengikuti kelas yg dianjurkan di hq atau dia area sana..masa tu join kelas dr susur galur  group org lain pun saya buat muka tebal jer…hahaha…masa mula2 tu xde sokongan upline pun….mmg lone ranger saya redah…kata nak berjaya kan…

MY LOVELY FAMILY

Insan yg sentiasa ada disaat jatuh bangun saya. Doa ibu juga mengiringi saya.

Jadi saya mmg sgt la tak hairan kalau ada yg kata “saya tak boleh la buat bisnes ni…upline saya tak tolong pun…” , “saya tak dpt guide dr upline…saya nak tukar…nak akak jadi upline saya boleh tak“…sorry la…its all depands on you! Bisnes kita…kita buat…ini sebenarnya anda sendiri yang tak faham bagaimana nak menjadi ahli dan pemimpin dalam bisnes Shaklee ni. Kalau jenis bergantung sgt dengan upline…sampai kesudah pun gitu jelah…percayalah ckp saya kalau tak tahu, belajar…kalau tak pandai, bertanya…dan pastikan buat bila dah belajar…bila dah tanya…jgn duduk takuk sama jer…Tapi disebaliknya ini bukan tiket utk upline lepas tangan pula…

Itulah bisnes…bukan dlm Shaklee jer…bisnes lain2 pun sama jer caranya…nak berjaya kena usaha…kena belajar..kena praktikkan…cuma bagusnya dlm shaklee…ada upline boleh guide…(guide bukan bermakna semua upline buat, bukan semua upline sediakan)….bisnes lain jatuh bangun kita jer yg handle sensorang (kalau kita boss)…staff yg makan gaji boleh bila bila je nak berhenti atau tukar company…

Saya lalui jatuh bangun dalam Shaklee…tapi bila jatuh saya tidak jadikan itu alasan utk saya berputus asa…kaji semula dan muhasabah diri…bisnes seperti kehidupan juga…seperti roda…ada kala diatas…boleh juga dibawah…mmg ramai yg sudah berhenti dari perniagaan Shaklee ini gara2 tidak tahan dengan segala halangan…halangan sebenarnya datang dari diri sendiri, fitnah terhadap syarikat dan product mmg selalu shj terjadi…tapi jika tiada ilmu dan lebih percayakan kata kata org….melenting tanpa usul periksa…kecundang dengan emosi sendiri..maka berhenti separuh jalan…yg rugi diri sendiri…fitnah terus sebagai fitnah (setakat hari ini belum ada satu fitnah pun terbukti benar…ada yg memohon maaf pula) positif berhadapan dengan masalah juga perlu dalam berniaga…

Bohong kalau kata dalam group GMF saya semuanya bagus bagus dan baik baik shj keadaannya…ada juga ada yg datang dan pergi…cuma boleh dilihat yg bagaimana yg masih bertahan bersama saya sehingga ke hari ini…yg mana kental dan tahu matlamat mereka…yang mana tidak emosi bila menghadapi kesukaran…itulah yg masih seiringan bersama saya…insyaallah saya pasti mereka mereka inilah yg akan terus hingga ke puncak…

GMF

Semua pengalaman jatuh akan jadi motivasi dan pengalaman berharga utk kita terus naik…kita ingat siapa yg bersama bila kita jatuh…kita akan ingat siapa yg beri sokongan dan semangat utk kita bangun…itulah bisnes…itulah liku likunya….

Carilah bisnes yg mendekatkan kita pada yg Esa…bisnes bukan hanya utk kemewahan semata….tapi bisnes utk memberi manfaat buat semua…bisnes utk kita tolong org lain…dlm rezeki bisnes kita sentiasa ingat bahawa ada rezeki jua buat org lain…insyaalah kita akan terus bangkit membangunkan bisnes kita…jgn fikir utk diri sendiri shj…lunakkan hati….

Ada antara anda yg ingin bersama saya membantu ramai lagi orang diluar sana? Jom !

Anda tahu bagaimana nak cari saya kan? 😉

{ 1 comment… read it below or add one }

Dila August 31, 2017 at 6:22 pm

bisnes ada senang dan sukarnya, cabaran itu yang ramai tak tahan nak buat business,
Dila menulis…Rawat Resdung Kalau Takut Risiko Jangkitan OtakMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: