7 CARA TINGKATKAN METABOLISME TUBUH

by azszua03 on 25 September 2016

Dah baca entry saya sebelum ni tentang pengalaman buang 15kg berat badan kan? jom saya share apa saya buat pula. Nak kurus bukan semudah berkata. Nak kurus bukan dengan berlapar. Nak kurus bukan dengan ikut ikutan. Nak kurus perlu belajar kenali tubuh badan kita terlebih dahulu. Nak kurus perlu ada ilmu. Percayalah ckp saya, jika diet tanpa ilmu, kita akan mudah give up dan kalah dengan emosi kita sendiri.

Antara faktor penting untuk menurunkan berat badan ialah metabolisme tubuh. Ketahui dulu apa itu metabolisme tubuh agar lebih mudah utk mengenali tubuh kita sendiri.

APA ITU METABOLISME ?

Metabolisme ialah jumlah tenaga atau kalori yg dibakar utk mengekalkan fungsi tubuh yang asas. Metabolisme setiap individu adalah berbeza beza. Metabolisme juga boleh berubah ubah bagi seorang individu. Mereka yang mempunyai metabolisme tinggi mempunyai tisu otot yang lebih berbanding dengan mereka yang mempunyai kadar lemak yg tinggi.

CARA TINGKATKAN METABOLISME

Antara cara yang saya lakukan untuk meningkatkan metabolisme tubuh sepanjang program detox dan penurunan berat badan saya ialah :

  1. Minum air secukupnya

Tinggikan metabolisme diri dengan memberikan air yg cukup pada tubuh badan kita. Setiap 25kg berat badan, memerlukan 1 liter air. Maka, jika berat anda 75kg…anda memerlukan 3 liter air sehari. Air yg cukup menyempurnakan fungsi organ dan perjalanan oksigen didalam tubuh sekaligus meningkatkan metabolisme. Waktu mula mula mmg agak culas utk saya minum 3.5liter hingga 4 liter sehari. Terseksa rasanya nak habiskan air masak berbotol botol. Sehinggalah saya temui tips untuk minum cukup setiap hari. Mmg berkesan!

buang lemak, cara kurus, cinch tea mix, detox kurus, green tea, kurus sihat, lemak degil, metabolisme rendah, metabolisme tinggi, set detox, set kurus, slimming, supplemen tingkat metabolisme, tingkat metabolisma, turun berat, vivix, vivix bertindak

Air perlu mencukupi setiap hari

2. Tidur berkualiti 6-8jam sehari

Ha,jangan tak tahu, metabolisme juga berkerja sewaktu kita tidur. Berehat dan tidur yg cukup memberikan waktu untuk badan mendapatkan ketenangan dan melegakan stress. Keadaan ini memberikan keseimbangan hormon dan aliran darah yang mampu melegakan. Sekaligus meningkatkan metabolisme tubuh. Bab ini saya agak tidak dapat mengikuti sepenuhnya. Saya hanya tidur 4 atau 5 jam sehari which is masih tidak mencukupi sebenarnya.

3. Rutin senaman

Senaman sudah pasti meningkatkan lagi metabolisme badan. Diet yg sihat sudah pasti memerlukan sekurang kurangnya senaman selama 45minit 4kali seminggu. Senaman yg menggunakan pemberat (weight excersice) lebih berkesan untuk meningkatkan metabolisme badan kita. Pembakaran kalori sekaligus menyebabkan lemak yg disimpan disingkirkan. Saya ke gym untuk konsistan senaman dan mmg agak sukar pada mulanya, tetapi apabila rutin harian semakin tersusun, saya enjoy melakukannya. 4kali seminggu selama 1 jam saya luangkan khas utk senaman.

buang lemak, cara kurus, cinch tea mix, detox kurus, green tea, kurus sihat, lemak degil, metabolisme rendah, metabolisme tinggi, set detox, set kurus, slimming, supplemen tingkat metabolisme, tingkat metabolisma, turun berat, vivix, vivix bertindak

Sila abaikan budak kecik tu…hihi

4. Makan

Pelik tapi benar. Nak kurus perlu Makan!.. Ya, makan juga membantu meningkatkan metabolisme badan. So, nak kurus jgn tinggal waktu makan. Sarapan pagi wajib diambil sekiranya anda ingin menurunkan berat badan. Begitu juga makan tengahari dan juga makan malam. Cuma apa yg kita makan perlulah dilihat. Makanan yg mengandungi karbohidrat tinggi perlu dikurangkan, bukan tidak ambil langsung tau. Sementara sayur sayuran dan buah buahan perlu diambil lebih 1/2 dari hidangan. Cara masakan makanan juga perlu dititikberatkan. Tinggalkan makanan bergoreng, makan masakan yg di kukus, rebus ataupun panggang. Dan pilih makanan yg berkhasiat dengan kuantiti gula dan garam paling rendah. Nanti saya share apa yg saya makan.

buang lemak, cara kurus, cinch tea mix, detox kurus, green tea, kurus sihat, lemak degil, metabolisme rendah, metabolisme tinggi, set detox, set kurus, slimming, supplemen tingkat metabolisme, tingkat metabolisma, turun berat, vivix, vivix bertindak

Antara menu saya sewaktu program detox

5. Jangan Stress

Apabila stress, sejenis hormon bernama Kortisol akan meningkat. Hormon kortisol berfungsi memberi arahan supaya tubuh menyimpan lemak. Makin tinggi kandungan lemak, makin rendah metabolisme tubuh begitulah sebaliknya. Jadi, stress hanya akan merendahkan metabolisme tubuh kita sekaligus menyukarkan proses penurunan berat badan. Nampak simple tapi sgt memberi impak. Saya mmg tidak langsung stress sepanjang tempoh program detix dan penurunan berat badan dan sgt enjoy melakukan aktiviti sihat setiap hari.

6. Kalsium dan Vitamin C

Saya juga membuat pembacaan tentang supplemen yg boleh meningkatkan metabolisme tubuh. Pakar Diet dan Penurunan berat badan yg terkenal iaitu Kevin Zahri juga mencadangkan pengambilan Vitamin C dan juga susu untuk meningkatkan metabolisme tubuh. Jadi saya mengambil supplemen Shaklee yg saya yakini selamat dan berkesan iaitu SR Vita-C dan juga kalsium dari Ostematrix setiap hari.

buang lemak, cara kurus, cinch tea mix, detox kurus, green tea, kurus sihat, lemak degil, metabolisme rendah, metabolisme tinggi, set detox, set kurus, slimming, supplemen tingkat metabolisme, tingkat metabolisma, turun berat, vivix, vivix bertindak

Sustained Relase Vita C Plus

7. Cinch Tea Mix dan VIVIX

Ini juga supplement wajib saya setiap hari. Saya sgt recommend jika anda ingin menurunkan berat badan untuk mengambil dua jenis supplemen ini secara konsistan. Cuba sekurang kurangnya 3 bulan pertama konsistan. Mmg tak sedar berat anda turun walaupun kadang kala anda tidak menjaga pemakanan dan senaman. Kedua dua supplement ini mmg antara fungsinya ialah meningkatkan metabolisme tubuh. Cinch tea mix umpama green tea yg lebih diformulasi untuk menurunkan berat badan sementara vivix yg sememangnya bertindak memberi tenaga kepada sel atau dipanggil mitokrondia menyumbang kepada peningkatan metabolisme tubuh. Ketahui bagaimana vivix bertindak dihalaman ini.

buang lemak, cara kurus, cinch tea mix, detox kurus, green tea, kurus sihat, lemak degil, metabolisme rendah, metabolisme tinggi, set detox, set kurus, slimming, supplemen tingkat metabolisme, tingkat metabolisma, turun berat, vivix, vivix bertindak

Cinch tea mix minuman meningkatkan metabolisme

buang lemak, cara kurus, cinch tea mix, detox kurus, green tea, kurus sihat, lemak degil, metabolisme rendah, metabolisme tinggi, set detox, set kurus, slimming, supplemen tingkat metabolisme, tingkat metabolisma, turun berat, vivix, vivix bertindak

Vivix, the best supplement ever…

Oklah…itu serba sedikit cara saya meningkatkan metabolisme tubuh untuk menurunkan berat badan dan mengekalkan kesihatan. Tanpa bantuan supplemen, saya rasa tak mungkin saya mampu hidup cergas dan melakukan byk aktiviti harian. Ya, mungkin saya boleh turunkan berat tanpa supplemen, tapi tidak mampu untuk cergas dan bertenaga tanpanya. Alhamdulillah…

Jika anda memerlukan konsultasi berkaitan metabolisme tubuh, boleh hubungi no saya dibawah ni ya

Kurus dengan sihat dan cergas!

Nak order Vitamin secara Online?

KLIK UNTUK PESANAN TERUS

KLIK UNTUK PESANAN TERUS

ATAU

Hubungi :

Azmiah 0103223139/0192423139

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: