APA ITU KOLESTEROL DAN JENIS KOLESTEROL DALAM DARAH

by azszua03 on 21 October 2016

Assalamualaikum…

Baru baru ni, ramai pula yg pm dan wasap saya bertanyakan tentang bacaan kolestrol mereka sama ada tinggi atau masih stabil. Ada yang tunjuk result bacaan dari ujian yg diterima dari klinik dan hospital. Terkini, baru sejam tadi seorang lagi bertanya sama ada bacaan 9 kolesterolnya ok ke tidak. Fuhh…lap peluh jap dengar.

Ya, memahami bacaan kolesterol dan bacaan ujian darah adalah penting, kerana biasanya doktor tidak begitu detail dan jelas menerangkan kepada pesakit maklumat maklumat bertulis yang mereka dapat kecuali pesakit sendiri mengajukan pertanyaan. Ringan ringankan mulut bertanya jika anda tidak faham ok.

Sebelum itu, disini saya ingin menerangkan secara ringkas apa yg saya fahami dan pelajari. Semoga menjadi panduan dan juga memberi manfaat bagi yang ingin mengetahui.

Apa itu kolesterol?

Kolesterol ialah sejenis lemak atau lipid yang diperlukan oleh tubuh badan dan ia bergerak didalam salur darah manusia. Kolesterol diperlukan oleh tubuh badan bagi pembentukan dinding sel, pembentukan vitamin D yang sgt diperlukan oleh kesihatan tulang dan juga pembetukan beberapa jenis hormon. Jadi, jangan kata bahawa kolesterol sama sekali tidak bagus dan tidak diperlukan.

4 jenis kolesterol yang perlu anda ketahui :

  • LDL – Low Density Lipoprotien

Seringkali dikenali sebagai kolesterol jahat. LDL ini mempunyai kecenderungan untuk mendap dan melekat pada pembuluh darah hingga terjadinya penyempitan salur darah. Tingginya jenis kolesterol ini akan meninggikan risiko penyakit seperti serangan jantung dan stroke.

kolesterol-ateri

  • HDL – High Density Lipoprotien

Kolesterol yg dikenali sebagai “kolesterol baik” ini pula mempunyai fungsi mencegah pembetukan didinsing pembuluh darah dan berupaya untuk mengangkut mendapan di dinding arteri untuk dibawa kehati dan seterusnya disingkirkan melalui hempedu. Bacaan tinggi untuk kolesterol ini adalah sgt diperlukan bagi mengelakkan aterosklerosis.

  • VLDL – Very Low Density Lipoprotien

Sama seperti LDL, kolesterol ini dikenali sebagai kolesterol jahat. VLDL tidak dikenali secara meluas kerana hingga skrg masih tiada cara untuk mengukurnya. VLDL mengandungi kandungan lemak yg tertinggi berbanding LDL dan HDL.

  • Trigleserida

Masalah kolesterol tinggi berkait rapat dengan trigleserida. Tinggi bacaan kolesterol, bermakna tinggi juga bacaan trigleserida. Trigleserida berada dalam darah dan juga organ organ dalam tubuh.

Bagaimana kolesterol terhasil?

Kolesterol terhasil dari organ hati manusia. Dari hati, kolesterol akan dirembeskan melalui salur darah seluruh bahagian anggota badan bagi memenuhi keperluan tubuh dan selebihnya akan dibawa kembali ke hati.

Selain itu kolesterol juga didapati dari pemakanan. Makanan dari sumber haiwan mengandungi kolesterol seperti daging, telur, dan produk tenusu. Sementara itu kajian mendapati fitosterol dari tumbuhan seperti buah buahan, sayur sayuran dan beberapa jenis bijian mempunyai ikatan molekul yang sama seperti ikatan molekul kolesterol manusia.

telur-kuning

kuning telur dikatakan memiliki kolestrol tinggi

Jadi, setelah mengetahui perkara asas berkaitan kolesterol, saya akan merungkai persoalan bagaimana masalah kolesterol tinggi terjadi di entry yang akan datang. Tunggu tau!

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: