9 PUNCA RAMBUT GUGUR DAN ROSAK

by azszua03 on 15 October 2014

Masalah rambut gugur mmg sangat merimaskan. Masalah yang sangat ditakuti oleh kaum wanita. Melihat rambut bertaburan dilantai rumah, terutama di dalam bilik, blik air mahupun disegenap ruang membuatkan hati lebih gelisah. Tapi tahukah anda punca sebenar mengapa masalah keguguran rambut terjadi?

Terdapat pelbagai punca mengapa terjadinya masalah keguguran rambut kepada wanita dan lelaki. Anda perlu tahu punca sebenar supaya anda boleh mencari rawatan yang paling sesuai dengan puncanya. Jom kita lihat apa punca punca yang berkemungkinan.

1. Bahan Kimia.

Bagi wanita yang gemar menggayakan rambut dengan fesyen terkini seperti meluruskan, mewarna dan mengerintingkan rambut, mereka lebih berpotensi mengalami keguguran rambut. Proses mewarna, meluruskan dan mengerintingkan rambut menggunakan bahan kimia. Kekerapan menggunakn bahan2 kimia ini menyebabkan rambut rosak hingga ke akar rambut. Paling kerap terjadi ialah rambut menjadi kering dan gugur.

2. Perubahan hormon.

Wanita, lumrah mengalami perubahan hormon terutama selepas melahirkan cahaya mata. Senario ini menyebabkan  hormon tidak stabil sekaligus rambut akan gugur dan rapuh. Ada kemungkinan mereka akan mengalami keguguran rambut dlm jangkamasa yang lama. Sila jangan biarkan ianya berlarutan.
rambut gugur, masalah rambut, rambut rosak, set penjagaan rambut, set rambut shaklee, prosante shaklee, punca rambut gugur, nutrien rambut, rambut sihat,

masalah hormon juga mengganggu kesihatan rambut

3. Genetik.

Ha, jangan tak tahu faktor genetik juga mungkin adalah salah satu punca yang anda miliki. Genetik seorang ibu atau bapa yang mengalami masalah keguguran rambut apabila usianya meningkat memberikan kebarangkalian yang tinggi kepada seorang anak pula. Faktor genetik ini sangat kuat kebarangkaliannya.

4. Perjalanan darah tidak lancar

Keguguran rambut juga adalah isyarat bahawa sistem badan anda menghadapi masalah. Masalah yang biasanya ialah perjalanan darah tidak lancar. Ia menyebabkan oksigen tidak sampai ke seluruh tubuh badan anda termasuk kulit kepala. Ini menyebabkan akar rambut tidak kuat dan rambut mudah gugur.

5. Tabiat buruk

Sesetengah individu mempunyai tabiat buruk, suka menarik rambut terutamanya ketika mengalami sakit kepala. Tabiat ini bukan sahaja menyakitkan, tetapi boleh mencederakan kulit kepala juga. Akibatnya, akar rambut menjadi lemah dan akhirnya akan menyebabkan keguguran rambut.

rambut gugur, masalah rambut, rambut rosak, set penjagaan rambut, set rambut shaklee, prosante shaklee, punca rambut gugur, nutrien rambut, rambut sihat,

hati hati memilih produk penjagaan rambut dipasaran.

6. Produk penjagaan rambut yang tidak sesuai.

Lambakan produk penjagaan rambut dipasaran menjaikan segelintir individu gemar bereksperimen dengan rambut mereka. menukar dari satu jenama kejenama yang lain. Apa yang menjadikannya lebih parah ialah, kebanyakan produk penjagaan rambut dipasaran mengandungi bahan kimia. Selain itu elakkan penggunaan pengering rambut yang kerap. Semua ini boleh menyebabkan kerosakan rambut dan rambut gugur.

7. Diet tidak seimbang.

Bagi mereka yang gemar menggunakan bahan penambah perasa, makanan segera, makanan diproses, dan juga makanan tinggi lemak dan kolestrol. Keguguran rambut adalah berpunca dari pemakanan anda. Gaya pemakanan begini tidak membekalkan nutrien yang sepatutnya kepada rambut anda, segaligus melemahkan dan merosakan akar rambut.

Makanan tidak sihat menyumbang kepada masalah rambut kronik

rambut gugur, masalah rambut, rambut rosak, set penjagaan rambut, set rambut shaklee, prosante shaklee, punca rambut gugur, nutrien rambut, rambut sihat,

Set penjagaan rambut Prosante

Ok, sekarang anda sudah maklum tentang punca2 masalah keguguran rambut. Jika anda ada masalah ini, tentu anda sudah dapat kenal pasti mana satu punca masalah anda. Ada punca boleh dielakkan, atau dirawat, so anda tidak perlu risau lagi. Anda boleh semak dalam entry sebelum ini tentang Tips menggelakkan bulu mata dan rambut gugur. atau mungkin juga memilih rangkaian produk yang terjamin 100% semulajadi tanpa bahan kimia iaitu set penjagaan rambut Prosante Shaklee.

masalah rambut gugur, atasi masalah rambut gugur, masalah rambut, rambut tidak sihat, cara atasi rambut gugur

Set nutrisi utk rambut sihat

sementara untuk bekalan nutrien yang cukup kepada rambut anda, anda boleh mencuba Set Rambut Sihat dari Shaklee yang terdiri dari produk asa iaitu Vitamin B complex, Protien dan juga Zinc. Insyaallah masalah anda akan dapat dikurangkan sedikit demi sedikit sehinggalah anda memiliki rambut yang sihat dan kuat.

Bukan omong kosong, ramai yang telah mencuba dan berpuas hati….tapi testimoni lelaki shj yang boleh disiarkan. Yang wanita tidak lah dapat saya buktikan demi menjaga aurat muslimah. Jom lihat testimoni yang berjaya miliki rambut yang sihat dan lebat selepas sekian lama menghadapi masalah rambut yang kronik.

Your Trusted SID
Noorazmiah Mohamad/Huzair B. Bahrin
Wsp : 0103223139/0103223137
Fb :Noor Azmiah Mohamad
ig : kakmiah_jualshaklee

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: