PENGALAMAN ADA CYST. APA ITU CYST? BAHAYAKAH CYST

by azszua03 on 5 March 2015

Assalamualaikum…

Hari ni nak cerita tentang pengalaman ada cyst. Mengimbau kenangan 7 tahun dulu sewaktu disahkan terdapat cyst sebesar 8 cm di ovari saya, ngeri rasanya. Segalanya bermula apabila bahagian bawah perut belah kiri selalu sengal dan sakit sakit. Maka pada satu hari saya mengalami masalah susah untuk kencing atau tidak lawas kencing.

Pundi kencing rasa penuh tapi kencing keluar. Saya terus membuat pemeriksaan disebuah Poliklinik dan disahkan saya dapat UTI atau kencing kotor, tapi apa yang lebih mengejutkan ialah doktor yang membuat pemeriksaan memaklumkan terdapat kelainan pada bahagian rahim atau ovari saya. Ok, waktu ini memang sangat menakutkan yer kawan kawan. Doktor Poliklinik meminta agar saya terus ke hospital utk pemeriksaan lanjut. Waktu tu suami pun turut risau juga.

pengalaman ada cyst

 

Pengalaman ada cyst yang menakutkan

Keesokkannya kami mengambil keputusan untuk ke Mahkota Medical Center dan terus berjumpa dengan pakar sakit puan. Ingat lagi nama doktor tu, Dr Lee. Setelah membuat ujian X-ray, Dr Lee mengesahkan terdapat ketumbuhan pada ovari saya. Terkejut sangat. Dr Lee beritahu saiz ketumbuhan tersebut ialah lebih kurang 8cm.

Cuma semasa pemeriksaan Dr Lee menyatakan dia belum dapat memastikan bahawa ketumbuhan tersebut adalah cyst ataupun kanser. Lagilah seriau bila dengar perkataan kanser tu. Ngeri betul bila ingat kembali pengalaman ada cyst ni.

Doa banyak banyak masa tu agar bukan penyakit yang satu tu. Oleh kerana ketumbuhan tersebut besar, Dr Lee menasihatkan kami supaya melakukan pembedahan membuang ketumbuhan tersebut dengan segera. Dalam minggu yang sama pembedahan berlangsung dan ketumbuhan tersebut berjaya dibawa keluar.

Suami berkesempatan utk melihat ketumbuhan tersebut dan doktor mengesahkan ia adalah salah satu jenis Cyst atau sista iaitu Dermoid Cyst. Alhamdulillah sbb bukan kanser yang ditakuti. Masa ni tak tahu pun supplemen boleh kecutkan cyst macam sekarang.

Itu dia sedikit pengalaman ada cyst yang tak mungkin dapat saya lupakan. Sewaktu saya mengetahui tentang penyakit ini, saya belum lagi mengenali Shaklee dan supplemen. Jadi, Saya hanya sempat mengamalkan supplemen selepas pembedahan sehingga sekarang untuk memastikan ia tidak berulang. Kata doktor dan melalui pembacaan saya, risiko cyst berulang kepada penghidap cyst adalah lebih 50%. Ok, saya tak mahu itu terjadi.
sista ovari, pengalaman cyst, cyst bahaya, dermoid cyst, jenis cyst, masalah wanita, hormon, protesteron, estrogen, kanser ovari, shaklee product, produk shaklee utk cyst, ovari, kesuburan, ketidaksuburan

Dermoid Cyst

APA ITU CYST?

Cyst ada pelbagai jenis dan boleh berlaku dimana-mana bahagia tubuh manusia. Tapi yang selalu berlaku kepada wanita ialah Ovarian Cyst atau Sista Ovari. Ovarian Cyst juga terdapat dalam pelbagai jenis. Disini saya ceritakan tentang Ovarian Cyst.

Sistem pembiakan wanita terdiri daripada rahim, serviks, ovari dan tiub fallopian. Ovari adalah dua organ kecil yang terletak dikiri dan kanan rahim dalam badan wanita. Ia menghasilkan telur (ovum) serta hormon seperti estrogen dan progesteron.

Pada setiap satu kitaran haid, telur membesar dan tumbuh pada kantung kecil di dalam ovari yang dipanggil folikel. Apabila telur matang, folikel akan pecah dan membebaskan telur atau ovum tadi. Seterusnya kantung akan mengecut dan berubah menjadi corpus luteum. Corpus luteum merembeskan hormon yang membantu menyediakan telur pada kitaran seterusnya. Cyst wujud apabila folikel tidak membebaskan telur akibat pengaruh hormon estrogen yang tinggi.

Cyst ovari adalah masalah yang kerap berlaku kepada wanita. Dikatakan 3 dari 10 orang wanita dewasa menghadapi masalah ini. Kebanyakan cyst ovari bukanlah ketumbuhan kanser. Ada jenis cyst ovari akan hilang secara spontan tanpa memerlukan rawatan.

Walau bagaimanapun terdapat cyst yang tidak hilang seperti biasa dan ini memerlukan rawatan. Dan apa yang lebih menakutkan ialah terdapat beberapa kes kecil yang mendapati ketumbuhan cyst bertukar menjadi kanser.

sista ovari, pengalaman cyst, cyst bahaya, dermoid cyst, jenis cyst, masalah wanita, hormon, protesteron, estrogen, kanser ovari, shaklee product, produk shaklee utk cyst, ovari, kesuburan, ketidaksuburan

Gambaran Ovarian Cyst

Bagi wanita wanita diluar sana, banyak faktor yang menyebabkan terjadinya cyst. Faktor utama sudah tentu pemakanan. Dan cyst boleh mengganggu dan menjejaskan fungsi kewanitaan. Nanti saya ceritakan jenis jenis cyst, simptom simptom penghidap cyst dan juga rawatan untuk merawat cyst pada entry akan dtg.

Apa suplemen untuk cyst?

 

suplemen cyst, ubat cyst, rawat cyst, kecutkan cyst,

Supplemen untuk cyst dan fibroid yang terbukti berkesan untuk mengecutkan cyst

 

hubungi saya untuk order vivix dan supplemen anda sekarang!

link whatsapp saya :

http://resveratrolvivix.wasap.my/

http://resveratrolvivix.wasap.my/

http://resveratrolvivix.wasap.my/

 

atau

Call saya terus di nombor 019-2423139

TESTIMONI CYST

(Klik gambar untuk cerita penuh)

cara kecut cyst, apa itu cyst, sista ovari ovarian cyst

Alhamdulillah… Kak ida bebas masalah cyst

 

kecutkan cyst, sista ovari, cyst berjaya kecut

Berita gembira dari Puan Fasihah

 

kecutkan cyst, cyst kecut, ubat cyst, buang cyst

Puan watie sewaktu melakukan pemeriksaan cyst

 

Cyst kecut dan berjaya hamil

Anda juga boleh membuat belian produk melalui online dengan menekan button belian online dibawah. Sediakan kad debit atau credit anda semasa proses pembelian dilakukan. Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya.
pilih pengedar shaklee

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: