WANITA MUDAH RAPUH TULANG : KETAHUI KEPERLUAN KALSIUM ANDA

by azszua03 on 25 March 2015

Entry sebelum ni saya dah kongsikan secara general fungsi dan kepentingan kalsium untuk tubuh badan kita. Jadi, saya harapkan anda semua semakin sedar kepentingan kalsium dalam pemakanan kita, banyak penyakit yang berisiko dihadapi oleh mereka yang kekurangan kalsium, penyakit2 ini tidak datang dalam sehari dua yer kawan2….makan masa…jika jumlah pengambilan kalsium tidak dipastikan ditahap maksimum, semakin cepatlah ia tiba.

Kenapa Wanita Berisiko Tinggi Rapuh Tulang?

yewww…ngerinya baca statistik kajian yang menunjukkan wanita lebih mudah rapuh tulang berbanding lelaki. Rapuh tulang ni maksudnya Osteoporosis yer kawan2….apa itu osteoporosis?

kalsium, rapuh tulang, wanita dan kalsium, wanita hamil berisiko, wanita menyusu kurang kalsium, RDA kalsium, keperluan kalsium, panduan kalsium, kalsium wanita hamil, ubat kalsium, ostematriks, suplemen kalsium, pengedar shaklee melaka, shaklee masjid tanah, shaklee melaka, bina tulang, kandungan serap kalsium

 

Osteoporosis ialah keadaan dimana tulang kita tidak mampat akibat kekurangan kalsium. Kalsium yang disimpan didalam tulang tidak cukup sehingga mengakibatkan tulang kita lebih byk rongga daripada jisim seterusnya rapuh.

Wanita berisiko mendapat kerapuhan tulang lebih tinggi berbanding lelaki atas sebab sistem perkumuhan, haid dan juga proses kehamilan. Semasa proses perkumuhan, kalsium akan disingkirkan melalui perpeluhan, pembuangan air besar dan kecil, dan juga semasa pemotongan rambut dan kuku sama seperti lelaki. Selain itu proses perubahan hormon wanita menjadikan kalsium lebih byk di singkirkan semasa haid. Proses ini berlaku setiap bulan terhadap wanita jadi tidak hairanlah mengapa wanita lebih berisiko.

Wanita sewaktu hamil juga perlukan kalsium yang tinggi berbanding wanita tidak hamil. Bayi didalam kandungan menyerap kalsium dari ibu hamil untuk membina tulang. Sebab itu wanita hamil disarankan mengambil 1200mg-1300mg kalsium sehari berbanding wanita tidak hamil memerlukan 1000mg kalsium sehari. Wanita yang menyusukan bayi juga memerlukan kalsium yang tinggi untuk menyalurkan kalsium pada bayi mereka. Selain itu, wanita hamil dan menyusu sering diserang kejang otot terutamanya kejang kaki disebabkan kekurangan kalsium sebagaimana yang saya terangkan dientry sebelum ini. Sekarang anda tahu mengapa wanita lebih berisiko menghadapi osteoporisis berbanding lelaki. Wanita juga akan berkurangan ketinggian atas faktor kekurangan kalsium apabila mereka meningkat usia.

kalsium, rapuh tulang, wanita dan kalsium, wanita hamil berisiko, wanita menyusu kurang kalsium, RDA kalsium, keperluan kalsium, panduan kalsium, kalsium wanita hamil, ubat kalsium, ostematriks, suplemen kalsium, pengedar shaklee melaka, shaklee masjid tanah, shaklee melaka, bina tulang, kandungan serap kalsium

Bayangkan jika kalsium yang anda ambil sehari tidak mencukupi dan langsung tidak diambil berat. mungkin bukan sekarang anda kan nampak permasalahannya. Tapi masa akan datang, dan waktu itu anda sudah tidak boleh berbuat apa2 untuk menanganinya.

Berapa Keperluan Kalsium Harian Anda?

Ramai yang tidak tahu jumlah kalsium yang sepatutnya diambil oleh mereka sehari. Ini menyebabkan kekurangan kalsium tanpa mereka sedar. Dibawah ini anggaran yang dikeluarkan oleh RDA untuk menjadi panduan pengambilan makanan dan suplemen suapaya kalsium yang diambil lengkap setiap hari.
Kanak kanak 4-10 thn = 500-600mg sehari
Remaja 11-18 thn = 1000-1200mg sehari
Dewasa 19-50 thn = 800 -1000mg sehari
Dewasa wanita hamil = 1200-1300mg sehari
Warga Emas = 1000-1200mg sehari
Akhir sekali, sekiranya anda risau dan merasakan keperluan kalsium anda tidak mencukupi, saya ada cara mudah untuk anda pastikan kalsium anda cukup setiap hari…..semoga bermanfaat

saya kongsi!

Your Trusted SID
Azmiah & Huzair
Hp: 010-3223139

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: