RAWATAN DAN CARA MENGAWAL MASALAH TIROID SEMASA HAMIL

by azszua03 on 13 December 2016

Kak miah nasihatkan jika anda mempunyai simptom simptom masalah kelenjar tiroid seperti entry sebelum ini, segeralah mendapatkan pengesahan dari klinik dan hospital berdekatan tak perlu tunggu lebih lama dan tak kira sama ada anda hamil atau tidak.

Kebanyakan doktor akan menasihati ibu ibu hamil yang mempunyai kelainan pada kelenjar tiroid ataupun mmg mempunyai masalah hipotiroidisme untuk menangguh kehamilan sehingga masalah tiroid si ibu dapat ditangani.

Perlu diingat bahawa ujian pengesanan atau ujian darah utk hormon tiroid tidak dilakukan ketika antenatal. Doktor akan hanya membuat pemeriksaan lanjut sekiranya mengesyaki anda ada masalah pada kelejar tiroid.

Jika tiroid terjadi ketika kehamilan, doktor lazimnya akan menyasarkan kadar hormon tiroid pada batas normal secepat mungkin dengan menggunakan ubatan yg minimum. Preskripsi ubat untuk hormon tiroid hanya boleh dikeluarkan oleh doktor sahaja.

Selanjutnya sekiranya terdapat alahan kepada ubatan yg digunakan utk meredakan hormon tiroid, kemungkinan pembedahan terpaksa dilakukan. Doktor tidak akan memberikan ubat ubatan berdose tinggi kepada pesakit yang hamil kerana ubat ubatan tiroid sgt memberi komplikasi kepada bayi yang dikandung.

Setelah mendapatkan nasihat doktor anda juga boleh mencuba untuk mendapatkan nutrisi yang lengkap dari set kehamilan bernutrisi tinggi untuk mengawal hormon tiroid anda. Penjagaan pemakanan juga penting bagi memastikan kesihatan semasa kehamilan berada ditahap optimum. Bagaimana set kehamilan ini membantu masalah tiroid anda? boleh hubungi saya untuk maklumat lanjut www.wasap.my/60192423139

Demikian sedikit sebanyak info untuk panduan kita. Dapatkan nasihat doktor pakar sekiranya anda hamil dan mengalami simptom2 tiroid dan jangan lupa untuk menjaga pemakanan.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: