BAGAIMANA MERAWAT MASALAH KULIT “BREAK OUT” AKIBAT SALAH GUNA PRODUK

by azszua03 on 12 October 2017

Assalamualaikum….

Memiliki kulit idaman bukan hanya dengan mengamalkan tips tips kulit cantik, tips awet muda. Tetapi perlu tahu juga asas kepada pemilihan produk penjagaan kulit dan kosmetik. Kegagalan membuat pemilihan yang tepat akan mengakibatkan kulit anda mengalami “breakout”. Ada kemungkinan juga anda mengalami “purge” tau purging selepas menggunakan sesuatu kosmetik atau produk penjagaan kulit wajah. Tetapi lebih malang sekiranya kulit anda mengalami “breakout”.

Apa itu “purging” ?

Purging adalah satu istilah dimana kulit sedang menyesuaikan diri dengan kosmetik atau produk wajah yang anda gunakan. Purging menyebabkan kulit mengalami keadaan seperti bersisik atau benjolan kecil disebabkan bahan kimia seperti AHA, BHA dan lain lain yang berfungsi untuk menggalakkan pertumbuhan sel kulit. walau bagaimanapun, purging kebisaannya tidak lama (anggaran 2-3 minggu) dan akan menghilang tanpa mengakibatkan keradangan atau kemerahan. Jika “Purging” berlaku, anda dinasihat agar meneruskan penggunaan kosmetik atau produk penjagaan wajah tersebut.

kulit rosak, breakout, salah produk

Apa itu kulit “breakout”?

“Breakout” pula ialah situasi dimana kulit sememangnya tidak sesuai menggunakan produk tersebut. “Breakout” menyebabkan kulit mengalami iritasi, keradangan, kemerahan dan kegatalan. Ada keadaan dimana jerawat menjadi besar dan sakit, merah dan bernanah. jika keadaan ini berlaku, anda dinasihatkan supaya terus memberhentikan penggunaan produk penjagaan wajah atau kosmetik tersebut.

Bagaimana merawat kulit “Breakout”?

Kalau tanya saya, semestinya saya akan cadangkan merawat dari dalam. Maksudnya, menggantikan sel sel kulit yang rosak dengan sel sel yang sihat melalui nutrisi yang baik sebelum kembali menggunakan produk penjagaan wajah9 luaran yang lebih sesuai. Tunggu sehingga 1-2 bulan sebelum mencuba produk luaran yang lain. Pastikan anda memilih produk yang semulajadi dan selamat.

Kak miah memberi pandangan selepas memberi konsultasi kepada beberapa pelanggan yang mengalami masalah kulit “breakout” selepas menggunakan beberapa jenama produk tempatan yang dikenali ramai. Bukan ingin menjatuhkan jenama tempatan, tetapi janganlah mudah percaya pada iklan iklan yang kadang rasa tak masuk akal. Putih 3 hari la…gebu 3 saat la….jgn la mudah terpengaruh. Nak cerah atau nak cantik prosesnya bukan sehari dua.

Ok, disini ada 2 situasi kulit “breakout”. Tesimoni yang pertama menggunakan set The Radiant 4 sebagai ikhtiar untuk memulih dan merawat kembali kulit “breakout” beliau. Kulit yang asalnya tidak mengalami apa apa masalah menjadi radang kemerahan, gatal dan bengkak. Selepas hampir sebulan kulit mula kembali berseri dan semua cela telah hilang..

breakout skin, kulit breakout, salah produk, repair skin

Hati hati memilih skincare

Testimoni kedua memang sangat menginsafkan. Sejenis produk herba tempatan yang digunakan pelanggan ini telah menyebabkan kulitnya “breakout”. Asal kulit tidak bermasalah, menyebabkan beliau trauma. Hilang rasa keyakinan diri apabila jerawat batu memenuhi muka. Lengkap dengan situasi bernanah nanah lagi. Siapa yang tak kecewa. Memanggung kesakitan lagi akibat muka bengkak dan keradangan. Tiada yang lebih berkesan untuk merawat luka diwajah selain vivix. Vivix bertindak hingga ke sel untuk cepat membaiki. Alhamdulillah selepas 2 botol vivix kulit beliau kembali pulih. Tiada lagi jerawat yng menyakitkan.Tiada lagi nanah yang berbau.

kulit breakout, breakout skin, salah produk

masalah kulit berjerawat dan bernanah

 

Demikianlah tadi akibat dari salah memilih produk kecantikan. Itu yang ingin berkongsi kisah mereka, ada ramai yang malu ingin kongsikan kisah mereka tersalah pilih produk kecantikan. Apapun masing masing kini percaya kepada produk Shaklee, bukan cantik sahaja mereka dapat yg paling penting kesihatan mereka bertambah baik. Alhamdulillah.

 

Nak order set The Radiant 4? Klink button ini

KLIK UNTUK ORDER

 

Nak order vivix? Klik button bawah ini pula.

KLIK UNTUK ORDER

Ingin konsultansi, boleh hubungi kak miah di nombor 0192423139

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: