RAWATAN BAGI MEMBETULKAN MASALAH KITARAN HAID

by azszua03 on 9 December 2017

Assalamualaikum…

Memiliki kitaran haid yang tidak normal, sangat mengganggu pemikiran dan psikologi seorang gadis atau wanita. Kak miah cadangkan bagi mereka yang ada masalah ini terutama bagi yang belum berumahtangga tu cepat cepatlah mencari ikhtiar untuk pulihkan kembali kitaran haid anda.

 

Cara merawat masalah akibat kitaran haid

Jika melalui perubatan moden, masalah kitaran haid terutamanya sindrom prahaid akan di rawat melalui gejala gejala yang dikenalpasti. Gejala gejala ini biasanya dikategorikan kepada 3 kategori iaitu:

  • Kesakitan

Kesakitan yang dirasai oleh seseorang wanita seperti sakit kepala, migrain, pitam, kembung perut, loya

  • Pengumpulan cecair.

Ada beberapa masalah yang berpunca dari pengumpulan cecair dalam badan seperti edema, masalah kulit, kenaikan berat badan, sakit di payudara dan pembengkakan.

  • Kesan psikologi.

Kesan psikologi adalah seperti emosi rasa sedih, kemurungan, keresahan, terlalu sensetif, meradang atau cepat marah dan kadangkala rasa stress dan tertekan.

Ubatan dan kaedah rawatan masalah kitaran haid.

Melalui 3 kategori diatas, ubat ubatan yang digunakan untuk merawat juga adalah berpandukan permasalahn tersebut.

  • Ubat tahan sakit.

NSAIDs iaitu Ubat anti-inflamasi bukan steroid seerti aspirin, ibuprofen, asid mefenamik yang berkesan untuk mengurangkan kekejangan dan pendarahan. Diambil 7-10hari sebelum kedatangan haid.

Asetaminofen juga digunakan sebagai ubat tahan sakit utk mereka yang mengalami masalah haid. Kajian menunjukkan asetaminofen boleh mengurangkan paras fonadotrofin dan estradiol.

  • Pil Hormon.

Pil kontraseptif diberikan untuk menghalang penghasilan dan merencatkan reseptor hormon estrogen dalam sistem reproduktif wanita. Ia selalu digunakan untuk mengawalatur tempoh haid untuk masalah dismenorea, amenorea dan menoragia.

  • Suntikan hormon (analog GnRH)

Suntikan ini digunakan juga sebagai agen mengurangkan paras hormon estrogen yang selalunya menyebabkan permasalahan kepada kitaran haid

Selain penggunaan ubat ubatan sentetik ini,  wanita yang mengalami masalah haid ini juga boleh menggunakan ikhtiar dengan cara senaman, teknik mengurangkan tekanan dan juga mengamalkan pemakanan sihat dan supplemen.

Supplemen untuk masalah kitaran haid.

Permasalahan kitaran haid biasanya adalah disebabkan punca utama iaitu ketidakseimbangan paras hormon dalam tubuh seseorang wanita. Ketidakseimbangan hormon ini sangat berkait rapat dengan pemakanan dan juga amalan harian. Hormon estrogen dan progesterone boleh dikawal salah satu cara ialah dengan pemakanan seimbang. Apa yang anda perlukan untuk dapatkan keseimbangan hormon?

Yang diperlukan ialah antioksidan Vivix, Protien, Iron atau zat besi, B complex dan juga GLA Complex sebagai pelengkap kepada keseimbangan hormon. Kenapa semua ini penting? Mari kak.miah terangkan satu persatu.

Vivix – adalah antioksidan tinggi yang akan menentang radikal bebas didalam badan anda yang masuk melalui pemakanan, dan pencemaran sekeliling anda. Ingat tau, semakin bermaharaja radikal bebbas dalam badan, semakin tinggi risiko penyakit. Makanan kita semakin banyak menggunakan penggalak tumbesar, racun serangga dan juga baja kimia. Semua ini tidak nampak dengan mata kasar tapi masuk kedalam sistem badan semakin banyak.

Protien – Energyzing Soy Protien adalah sumber terbaik untuk semua. Mengandungi 9 asid amino lengkap yg diperlukan oleh badan. Menggalakkan keseimbangan hormon dengan penghasilan hormon progesterone yang sangat diperlukan oleh kaum wanita.

Vitalea Iron Formula – sel darah merah yang sihat sangat penting untuk wanita terutama untuk menggantikan sel darah merah yang rosak dan dibuang keluar dari badan semasa haid. Multivitamin ini sangat penting untuk mengatasi gejala yang hadir akibat kitaran haid. Vitalea iron formula juga mengandungi zinc yang juga mineral penting untuk keseimbangan hormon.

B- Complex – sumber vitamin ini adalah untuk mengatasi gejala neurologi, fizikal dan psikologi seperti sakit kepala, migrain, stress dan tekanan serta cramp atau kekejangan (diambil bersama kalsium). Vitamin B adalah vitamin basic untuk setiap orang dan menjadi keutamaan kepada kaum wanita.

GLA Complex – mengandungi 2 kali ganda GLA (Gamma Lionelik Acid) kerana diperbuat dari minyak Borage seed. Ia berfungsi untuk menyeimbangkan paras hormon wanita. Ia juga antar suplemen meningkatkan kesuburan wanita.

Jika anda ingin mendapatkan suplemen suplemen ini secara online, sila klik button order dibawah atau jika ingin mendapatkan lebih kepastian dan khidmat nasihat berkenaan suplemen boleh hubungi saya di 0102423139 (whatsapp @ call).

KLIK UNTUK ORDER

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: