CYST – CARA KECUTKAN CYST DENGAN SELAMAT DAN BERKESAN TANPA PEMBEDAHAN

by azszua03 on 7 June 2018

Assalamualaikum…

Buat makluman anda semua,  semua penulisan saya tentang cyst di dalam blog ini dan blog lama saya adalah 100% dari ilmu yang saya dapat melalui pembacaan dan juga ilmu yang saya dapat dari pengalaman menjadi seorang penghidap cyst.

Kalau anda semua baca melalui beberapa blog,  anda akan dapati cara penulisan dan info yang serupa sahaja antara satu sama lain seperti di”copy paste”,  tapi tidak dari penulisan penulisan saya dalam blog ini. Saya menulis bukan dari info di google.

Apa yang paling istimewa ialah testimoni testimoni penghidap cyst yang saya kongsikan dengan anda semua diblog ini adalah dari customer saya sendiri.  Bukan dari cerita org lain atau dr customer orang lain. Real testimoni customer saya sendiri. Insyaallah kepakaran saya ialah membantu dan memberi konsultasi untuk wanita wanita yang menghadapi masalah CystPCOS,  Fibroid, Endometriosis dan PMS.

Ok,  hari ni saya ingin kongsikan pula Cara merawat masalah Cyst tanpa perlu pembedahan. Cara ini saya biasa cadangkan hanya untuk mereka yang mempunyai cyst berukuran 5.0cm kebawah. Jika terlalu besar,  anda boleh guna kaedah ini juga tapi mungkin untuk mengecilkan sedikit jika ingin membuat pembedahan membuang cyst.

1. Jaga pemakanan harian.

Jaga pemakanan harian

Perkara pertama yang anda perlu lakukan sekiranya anda mempunyai simptom simp tom cyst,  ataupun ada sudah di diagnose mempunyai cyst, ialah jaga pemakanan harian. Hentikan makanan tidak sihat. Kalau boleh hentikan gula serta merta kerana gula ialah makanan kepada sel sel yang rosak.

Banyakkan pengambilan sayur sayuran dan buah buahan yang tinggi antioksidan. Minum green tea lebih baik dari minuman berperisa untuk melawan sel sel cyst dari membesar.

2. Elakkan estrogen berlebihan.

Estrogen boleh didapati didalam makanan yang kita makan seharian seperti kekacang, kacang soya,  sayuran seperti kacang buncis dan juga dari flexseed.  Bagi penghidap cyst estrogen berlebih dalam badan akan mengakibatkan keadaan yang lebih merbahayakan. Estrogen berlebihan kepada wanita boleh menyebabkan gangguan kitaran haid,  masalah berat badan dan masalah hormon yang lain juga.

Terdapat satu lagi jenis estrogen yang merbahaya kepada wanita dan orang ramai iaitu xenoestrogen.  Xenoestrogen adalah hasil dari bahan kimia seperti plastik, polisterin dan botol botol plastik.

Estrogen berlebihan adalah penggalak kepada tumbesaran cyst. Maka,  pilih makanan yang tepat untuk anda bagi menentang tumbesaran tersebut.

3. Dapatkan berat badan ideal.

Masalah berat badan juga adalah antara masalah yang membelenggu penghidap cyst kebanyakkannya. Ia disebabkan oleh estrogen berlebihan juga. Jadi,  aktiviti fizikal sangat penting bagi mengimbangi berat badan anda.

Kawal Berat badan

Jadi,  untuk rawat cyst secara semulajadi,  anda seharusnya menurunkan berat badan anda dengan bersungguh sungguh. Berat badan berlebihan adalah penyebab kepada lebihan estrogen dalam badan.

4. Amalkan makanan antioksidan tinggi.

Satu lagi rawatan semulajadi yang sangat berkesan untuk mencegah,  menghapus dan merawat cyst ialah dengan makan makanan yang tinggi antioksidan. Antioksidan tinggi adalah musuh utama kepada ketumbuhan abnormal.

Antioksidan tinggi adalah penentang kepada sel sel rosak dan radikal bebas. Dizaman penuh pencemaran ini,  antioksidan tinggi adalah kemestian dalam pemakanan kita.  Antioksidan boleh di dapati di dalam makanan seperti buah buahan dan sayur sayuran.  Buah durian belanda,  blueberries,  anggur adalah antara antioksidan yang boleh kita dapati.

Tetapi kalau anda nak tahu,  Vivix adalah juara kepada antioksidan tertinggi yang sangat pure dan semulajadi. Diperbuat dari bahan bahan tinggi antioksidan dan mengandungi resveratrol yang menentang sel sel rosak dan ketumbuhan abnormal. Oleh sebab itu vivix sangat disyorkan kepada mereka yang mempunyai cyst,  fibroid mahupun kanser.

 

link whatsapp saya ata hubungi di talian 0192423139 (azmiah)

http://masalahcyst.wasap.my

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: