5 JENIS KETULAN DI PAYUDARA YANG HARUS DIKETAHUI OLEH SETIAP WANITA

by azszua03 on 2 October 2018

Assalamualaikum wanita hebat!

Disebabkan hari ni dapat lagi testimoni tentang masalah ketulan di payudara atau breast lump,  so saya nak kupas dan explain tentang isu ini dalam beberapa entry sebagai panduan dan juga rujukan semua wanita wanita hebat diluar sana. Masalah ketulan atau lump ni bukan satu dua wanita sahaja yang hadapi,  rupanya ramai Sangat yang hadapi sebagaimana masalah cyst dan fibroid.

Tapi,  yang paling merisaukan ramai yang tak tahu nak buat apa bila mereka rasa ada masalah ini. Kadang sifat malu yang menebal dalam diri juga menyebabkan wanita yg menghadapi masalah ini menangguh nangguhkan mendapatkan rawatan. Jangan begitu kawan,  tubuh kita adalah amanah dari Allah S.W.T yang perlu kita jaga sebaik mungkin. Jika terasa ada yg tak kena cepat cepatlah dapatkan rawatan dan pengesahan agar kita tak menyesal kemudian hari.

Bahayakah ketulan di payudara atau breast lump?

Bahaya atau tidak kita tak dapat nak tahu selagi belum mendapatkan rawatan dari pakar. Kerana ketulan atau benjolan dipayudara ini ada pelbagai jenis. Memang ada yang sangat merbahaya,  tetapi ada juga yang tidak merbahaya. Jadi,  hanya doktor sahaja yang boleh mendiagnosis apakah jenis ketulan atau ketumbuhan dipayudara anda.

Terdapat 5 jenis ketumbuhan atau ketulan di payudara yang biasanya terjadi pada wanita.

ketulan di payudara, jenis ketulan payudara, benjolan di payudara

1.Fibroadenoma.

Ketulan atau benjolan dipayudara jenis ini sering terjadi pada wanita muda diantara usia 20an hingga 30an. Biasanya dikesan pada size sekecil kacang kuda hinggalah sebesar guli. Fibroadenoma boleh terjadi di kiri atau kanan payudara atau kedua duanya serentak dengan lebih dari satu ketulan.

Jika saiz ketulan melebih 5cm,  kebiasaannya doktor akan mencadangkan pembedahan dilakukan. Walau bagaimanapun membuang ketulan bukan bermaksud ia tidak boleh berulang semula. Fibroadenoma dikatakan disebabkan gangguan hormon estrogen yang tinggi dalam tubuh wanita.

2. Fibroadenosis

Satu lagi jenis ketumbuhan yang sering didapati pada payudara wanita ialah fibroadenosis.  Fibroadenosis ialah ketumbuhan bukan kanser (benign)  yang dikatakan selalu berlaku dikalangan wanita berusia 30an hingga 50an. Ketulan ini biasanya berbentuk seperti berbiji-biji.

Ketulan ini biasanya akan menyebabkan rasa sakit terutamanya ketika waktu haid. Saiz ketulan juga boleh berubah ubah. Ketulan jenis ini tiada rawatan khusus dan biasanya pengambilan supplemen seperti antioksidan dan juga Vitamin B6 boleh mengurangkan keradangan dan kesakitan.

3. Galactocele.

Galatocele ialah ketulan atau benjolan yang biasa dihadapi oleh wanita menyusukan bayi. Ia juga dikenali sebagai bengkak susu. Ketulan di payudara jenis ini jika terlalu kronik dan menyebabkan kesakitan melampau doktor akan mencadangkan melakukan pembedahan bagi membuang ketulan tersebut pada kelenjar susu. Ada juga tips dan petua yang boleh melancarkan perjalanan susu agar tidak terjadinya bengkak susu menggunakan supplemen.

Tetapi, wanita yang mengalami ketulan semasa menyusukan bayi juga perlu mendapatkan pemeriksaan kerana ada kes terjadi dimana wanita mengganggap ketulan adalah disebabkan bengkak susu tetapi sebenarnya adalah ketumbuhan kanser. Saya akan kongsikan kisah ini di entry lain —–> Kanser disangka bengkak susu

4. Breast Cyst

Ok,  ini pula ketulan atau ketumbuhan yang biasanya lembut dan boleh membesar. Kebiasaanya ketulan ini mengandungi cecair. Ketumbuhan dipayudara jenis ini boleh berlaku pada semua peringkat usia wanita. Ia juga dipengaruhi oleh hormon estrogen tubuh wanita terbabit.

5. Benjolan Kanser atau Malignan.

Ketulan dan ketumbuhan yang paling ditakuti ialah kanser atau tumor yang menyebabkan kanser payudara yang kian rakus menyerang ramai wanita. Ketulan atau benjolan payudara dari jenis ini biasanya tidak menyebabkan kesakitan pada awalnya, tetapi ia sangat cepat membesar dan merebak. Ketulan dan ketumbuhan dipayudara jenis ini sangat aktif dan boleh merebak hingga kebahagian kulit luaran dengan cepat.

Kadang kala diawal kejadian ketulan ini adalah berbentuk tidak sekata dan boleh bergerak jika disentuh. Jika ketumbuhan merebak kebahagian luar kulit, ia akan menyebabkan kulit seperti tertarik. Banyak faktor penyebab kanser ini tercetus. Genetik, pemakanan, dikatakan antara punca utama, sementara salah pilih coli atau pemakainan deodoran tidak ada bukti kajian lagi setakat ini.

Bagaimana nak tentukan jenis ketulan atau ketumbuhan dipayudara yang anda hadapi? Hadir ke klinik pakar sakit puan atau ke hospital bagi mendapatkan ujian imbasan ultrabunyi. Lakukan imbasan segera agar rawatan awal boleh dilakukan. Jangan risau kerana imbasan ultrabunyi tidak menyakitkan dan prosedurnya juga tidak rumit, sama seperti melakukan imbasan bayi didalam rahim ibu.

Setakat ini,  testimoni yang saya terima dari customer ialah mereka yang mengalami ketumbuhan dipayudara atau breast lump yang bukan tumor malignan ataupun kanser. Ada sesetengah yang mengalami ketulan tapi takut untuk mendapatkan rawatan dari pegawai perubatan atau takut untuk menjalani ujian imbasan ultrabunyi dan takut jika terpaksa melalui pembedahan membuang ketulan dipayudara. Jadi mereka mengamalkan pengambilan supplemen disamping menjaga pemakanan.

Cara kecutkan Ketulan di payudara tanpa pembedahan

Jom lihat testimoni mereka yang telah berjaya mengecutkan ketulan dipayudara dengan menggunakan kaedah supplemen semulajadi yang tinggi antioksidan dan pastinya selamat.

Ketulan dipayudara, benjolan dipayudara, breast lump, ketumbuhan dipayudara

Apabila Breast lump dikesan, Puan Zi terus amalkan Vivix dan beberapa supplemen lain. Selepas 2 bulan lebih ketulan dipayudaranya hilang.

 

Ketulan dipayudara mengecil (kini tiada) yang dikesan buat kali kedua. Kali pertama beliau melakukan pembedahan untuk membuang ketulan terbabit. Kali ini menggunakan supplemen Shaklee dan berjaya mengecutkannya.

 

Ketulan atau breast lump mengecut konsistan selama 3 bulan dengan Vivix dan supplemen.

Ada satu lagi testimoni lengkap yang seharusnya anda baca sekiranya anda mengalami ketulan atau benjolan dipayudara. Testimoni ini menceritakan dari asal bagaimana kejadian bermula sehinggalah bagaimana supplemen membantu perjalanan rawatan beliau. Klik Link dibawah :

TESTIMONI PUAN ZAMZAKIDAH -KETULAN DIPAYUDARA

 

Bagaimana nak dapatkan supplemen kecutkan ketulan di payudara ini?

Ada 2 cara untuk anda dapatkan Set Breast Lump ni. Cara yang pertama ialah dengan membuat belian secara Online melalui Link pada button dibawah. Jangan lupa sediakan bersama Kad Credit atau Debit anda semasa membuat tempahan online.

Click Now!

 

atau cara ke dua ialah dengan menghubungi saya terus (019.2423139) bagi mendapatkan keterangan lanjut dan utk saya uruskan pesanan anda sehingga sampai di pintu rumah anda. Pstttt…kalau nak diskaun atau pun nak jadi member (dapat harga ahli ) dengan Set Breast Lump ni jangan segan segan klik link whatsapp dibawah ni yer

Klik Sekarang ————–> www.wasap.my/60192423139

Klik Sekarang ————–> www.wasap.my/60192423139

Klik Sekarang ————–> www.wasap.my/60192423139

 

Terima Kasih

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: