5 JENIS KANSER PAYUDARA DITAKUTI WANITA

by azszua03 on 8 October 2018

Assalamualaikum wanita hebat!

Bila bercerita tentang 5 jenis ketulan dipayudara,  dan salah satunya ialah barah atau kanser,  saya cuba mencari info berkenaan kanser payudara pula.  Hinggalah saya jumpa banyak info yang saya rasa perlu untuk saya kongsikan bersama wanita semua. Permulaannya ialah tentang 5 jenis kanser payudara.

jenis kanser payudara

Ya,  bukan 5 jenis kanser ya.  Tapi kanser payudara itu sendiri ada 5 jenis. Ha banyakkan? So, jangan ambil mudah jika anda rasa ada something wrong pada tubuh anda khususnya payudara anda. Ok, jom saya explain setiap jenis barah payudara tersebut.

Jenis Kanser Payudara

Carcinoma In Situ.

Istilah Carcinoma In Situ ini merujuk kepada kanser payudara peringkat awal. Barah jenis setempat yang masih berada di tempat asal ia mula terjadi atau terhad pada saluran dan kelenjar susu dipayudara sahaja.

Ductal Carcinoma In Situ (DCIS)

DCIS ialah salah satu jenis kanser payudara yang tidak merebak (noninvasive) dan hanya berada disekitar saluran atau kelenjar susu sahaja. Nama lain bagi kanser ini ialah Kanser Saluran.

Lobular Carcinoma In Situ (LCIS)

Kanser payudara jenis ini ialah barah yang terjadi dikelenjar susu dan tidak melepasi dinding tisu kelenjar tersebut.

Invasive (infliltrating) Ductal Carcinoma (IDC)

Atau dalam bahasa melayunya Kanser Saluran yang merebak. Kanser payudara jenis ini dikatakan yang paling biasa menyerang wanita di Malaysia. Ia bermula pada saluran atau kelenjar susu dan boleh merebak kebahagian tisu payudara yang lain.

Invasive (infiltrating) Lobular Carcinoma (ILC)

Kanser Lobul yang merebak ini juga bermula dari kelenjar susu dan akan merebak pada bahagian tubuh yang lain tidak semestina pada payudara sahaja.

 

Itu tadi jenis jenis kanser payudara yang biasanya terjadi kepada wanita. Walau bagaimana pun, langkah langkah pencegahan perlu setiap wanita lakukan bermula sebelum terjadinya apa apa masalah kesihatan seperti kewujudan ketulan pada payudara. Mencegah itu lebih baik. Jika anda antara yang berisiko menghidap barah, anda wajib mengawal faktor penyebab yang boleh anda kawal.

Tentang faktor penyebab ini akan saya kongsikan di entry akan datang ya. Tunggu tau banyak lagi nak cerita.

set kesihatan wanita, kanser

Dapatkan SET KESIHATAN WANITA untuk salah satu langkah pencegahkan kepada masalah kesihatan terutamanya masalah ketumbuhan abnormal yang biasa dihadapi oleh wanita zaman ini. Ketumbuhan yang dimaksudkan seperti Cyst, fibroid, endometriosis, breast lump, PCOS dan yang paling digeruni iaitu tumor atau kanser.

Ada 2 cara untuk anda dapatkan set diatas. Pertama melalui belian online dengan click button dibawah. Sediakan kad debit atau kad credit anda.

Cara kedua ialah dengan menghubungi saya terus untuk mendapatkan harga yang berpatutan dan penghantaran terus ke pintu rumah anda. Hubungi saya di talian 019-2423139 atau link whatsapps di sudut kanan website ini. Jom jadi wanita cantik bukan hanya luaran, tapi dalaman juga. Sihat, cerdik dan cantik itulah wanita zaman ini.

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: