5 CARA CEGAH KANSER PAYUDARA SEBELUM TERLAMBAT

by azszua03 on 10 October 2018

Assalamualaikum wanita hebat!

Kalau semalam saya dah cerita tentang risiko kanser payudara yang tidak boleh dielak,  hari ni saya nak kongsikan pula tentang cara cegah kanser payudara meskipun tergolong antara mereka yang berisiko. Yang paling penting ikhtiar untuk hindarinya.

 

cara cegah kanser payudara

Orang kata mencegah lebih baik dari mengubati. Benarlah tu,  mencegah bukan sahaja lebih baik tapi jauh lebih mudah dan “jimat” daripada mengubati. Tahukan kos merawat barah jauh lebih mahal dan rumit. Maka marilah sama sama kita mencegah.

Apakah cara cegah kanser payudara?

1. Hentikan alkohol dan rokok

Mengamalkan alkohol dan juga merokok menyebabkan peningkatan risiko mendapat kanser payudara. Jika alkohol dan rokok menjadi amalan, tubuh akan mengalami banyak kerosakan sel. Sel sel rosak ini boleh mengalami mutasi dan menjadi pencetus sel kanser yang aktif.

Radikal bebas yang masuk kedalam badan melalui asap rokok, alkohol mahupun pencemaran alam sekitar menyebabkan penghasilan karsinogen yang menjadi pemangkin kepada keaktifan sel kanser. Jadi, salah satu cara cegah kanser payudara ialah hentikan tabiat minum alkohol dan juga merokok.

2. Senaman dan kawal Stress

Kajian menunjukkan wanita yang mengamalkan gaya hidup sihat dan konsistan dengan senaman 5 kali seminggu selama 30 minit satu sesi sudah cukup untuk mengurangkan risiko mendapat kanser payudara. Senaman menjadikan baan lebih aktif dan kuat menentang penyakit. Aliran darah yang lancar juga menjadikan penyakit menjauhi anda. Cubalah!

Stress adalah musuh pada tubuh badan kita sendiri. Apabila anda stress, lebih banyak radikal bebas yang akan menguasai tubuh anda. Senaman boleh membantu mengawal stress.

3. Penyusuan

Oleh kerana kanser payudara kebanyakkannya menyerang wanita yang berusia 30 tahun dan ke atas, adalah sangat disarankan untuk wanita menyusui bayi sebagai cara cegah kanser payudara. Penyusuan boleh mengurangkan risiko kanser payudara sehingga 80%.

cara cegah kanser payudara

Tempoh penyusuan 6 bulan hingga 2 tahun adalah tempoh yang disyorkan bagi mencegah kanser payudara.

4. Penjagaan pemakanan

Penjagaan pemakanan harian adalah antara yang terpenting bagi mencegah kanser payudara. Kita adalah apa yang kita makan. Zaman ini makanan segara dan makanan yang difrozen sangat berleluasa. Makanan yang diprosesadalah sangat tidak digalakkan untuk dimakan walaupun saya faham makanan jenis ini mudah dan cepat. Tapi, fikir untuk jangka masa panjang.

Wanita sangat penting menjaga paras hormon estrogen kerana estrogen tinggin banyak memberi kemudaratan pada tubuh wanita. Cyst, Fibroid, Endometrisosis, PCOS, Ketulan di payudara malahan kanser payudara juga sangat berkaitan dengan estrogen dan xeno-estrogen. Pilih makanan segar dan dimasak sendiri. Real food seperti sayur sayuran sila pilih yang organic.

5. Pengambilan supplemen antioksidan

Last but not least, pengambilan supplemen yaang tepat adalah salah satu cara cegah kanser payudara dan penyakit lain juga. Kenapa saya katakan suplemen yang tepat? kerana dipasaran waktu ini lambakan suplemen sangat menakutkan. Supplemen yang dicampur bahan terlarang, suplemen yang tinggi gula, kebanyakannya boleh didapati dengan mudah. Jadi, kaji terlebih dahulu supplemen yang anda ambil.

Satu satunya suplemen yang mendapat kepercayaan saya ialah suplemen Shaklee. Suplemen Shaklee adalah suplemen yang sangat dipercayai ramai. Shaklee adalah company pertama yang menghasilkan suplemen dengan kualiti sangat tinggi dan dibarisi para saintis yang ternama. Tiada produk suplemen lain yang boleh tunjukkan rujukan melalui jurnal dan juga kajian saintifik seperti shaklee.

——-> http://healthquestnewsletteronline.com/Ingredient_Glossary_2_08.pdf#page8

ini pula kajian klinikal study yang telah dibuat oleh shaklee dan mendapat pengikhtirahan global

——-> http://healthresource.shaklee.com/clinical-research-study-archive/

Saya sendiri telah ke San Francisco USA dan berjumpa sendiri dengan para saintis Shaklee sambil melawat ibu pejabat Shaklee disana. Tak mungkin saya tukar jenama suplemen saya lagi. 6 tahun setia dengan suplemen shaklee dan saya rasa perubahan kualiti kesihatan saya. Alhamdulillah.

Jadi, saya galakkan wanita untuk mengamalkan suplemen antioksidan tinggi sebagai salah satu cara cegah kanser payudara mahupun segala masalah kesihatan wanita yang sering kita dengar. insyaallah usaha dan ikhtiar ini berbaloi baloi. Bonus apabila anda konsistan dengan set antioksidan ini, anda akan mendapatkan kulit yang lembap, cantik dan bersih.

set antioksidan, risiko kanser payudara

 

Ada 2 cara untuk anda dapatkan Set Breast Lump ni. Cara yang pertama ialah dengan membuat belian secara Online melalui Link pada button dibawah. Jangan lupa sediakan bersama Kad Credit atau Debit anda semasa membuat tempahan online.

Click Now!

 

Atau cara ke dua ialah dengan menghubungi saya terus (019.242.3139) bagi mendapatkan keterangan lanjut dan utk saya uruskan pesanan anda sehingga sampai di pintu rumah anda. Pstttt…kalau nak diskaun atau pun nak jadi member (dapat harga ahli ) dengan Set Antioksidan ni jangan segan segan klik link whatsapp dibawah ni yer

Klik Sekarang ——–> www.wasap.my/60192423139

Klik Sekarang ——–> www.wasap.my/60192423139

Klik Sekarang ——–> www.wasap.my/60192423139

Terima kasih

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: