BAGAIMANA MASALAH HORMON TIROID GANGGU SISTEM TUBUH

by azszua03 on 12 October 2018

Assalamualaikum w.b.t

Pernah dengar tentang tiroid? atau anda juga pernah alami masalah hormon tiroid? Ya,  dianggarkan 300 juta penduduk dunia mengalami masalah ini. Kebanyakan dari mereka tidak menyedari masalah kekurangan atau berlebihan hormon tiroid yang dialami dan sering menyangkakan gejala yang mereka hadapi akibat dari penyakit lain.

Apa itu tiroid?

Tiroid ialah sejenis organ kecil atau kelenjar yang berbentuk seperti rama rama di pangkal leher dengan saiz normal hanya sebesar syiling 50 sen. Masalah pada kelenjar ini biasanya tidak disedari kerana gelajanya menyerupai gelaja pada penyakit penyakit lain.

masalah hormon tiroid

 

Kelenjar ini menghasilkan dua jenis hormon iaitu thyroxine (T4) dan triiodothyronine (T3). kedua duanya ini mempengaruhi hampir setiap fisiologikal tubuh manusia seperti fungsi metabolisma,  emosi,  suhu tubuh, tumbesaran dan lain lain.

Selain itu kelenjar tiroid juga mengawalselia degupan jantung,  kawal tekanan darah,  mengawal tahap tenaga,  menggalakkan tumbesaran kanak kanak dan memastikan fizikal dan mental stabil bagi orang dewasa.  Oh ya,  jangan tak tahu bahawa masalah tiroid ini boleh terjadi pada semua peringkat usia termasuk bayi yang baru dilahirkan.

Masalah hormon tiroid terbahagi kepada dua iaitu hipotiroidisme dan hipertiroidisme. Hipotiroidisme ialah dimana kelejar tidak menghasilkan hormon tirod yang cukup sehingga tidak dapat memenuhi keperluan tubuh.  Manakala Hypertiroidisme pula ialah kelenjar merembeskan hormon tiroid secara berlebihan dan mengganggu fungsi tubuh.

Satu fakta yang perlu anda tahu,  masalah hormon tiroid dihadapi oleh 2 kali ganda ramai dikalangan wanita berbanding lelaki. Kegagalan fungsi tiroid hanya boleh disahkan oleh doktor melalui ujian darah yg mengukur tahap hormon peransang tiroid (TSH) dan tiroid didalam darah.  Ujian darah adalah ringkas tetapi ramai yang menderita lama akibat penyakit ini disebabkan dari kekeliruan dengan masalah penyakit lain.

Kehamilan dan masalah hormon tiroid.

masalah hormon tiroid

Wanita hamil juga tidak terkecuali dari menghadapi masalah ini.  Semasa proses kehamilan,  kekurangan hormon tiroid dipanggil hipotiroidime maternal. Hormon tiroid sangat penting kepada wanita hamil. Jika terdapat simptom simptom hipotiroidisme Maternal ibu perlu mendapatkan rawatan bagi mengawal dari berlakunya komplikasi terhadap ibu dan bayi semasa kehamilan.

Itu serba sedikit penerangan tentang masalah tiroid yang saya rasa wajib semua orang tahu. Insyallah entry akan datang saya akan cerita tentang Cara untuk diagnosis Hipotiroidisme dan Hipertiroidisme, simptom hipotiroid dan hipertiroid, rawatan dan lain lain.

Usaha rawat hipotiroidisme dan hipertiroidisme dengan supplemen semulajadi?

Ya, terdapat usaha yang sangat berkesan untuk merawat dua masalah ini dengan menggunakan suplemen dari Shaklee. Pastinya produk Shaklee adalah semulajadi, selamat dan berkesan. Jom lihat testimoni mereka yang telah berjaya merawat penyakit mereka ini.

 

Rawat masalah tiroid

(Klik untuk cerita penuh)

 

testimoni tiroid, masalah hormon tiroid

bukan shj masalah tiroid, rokok pun jadi tak sedap!

 

masalah hormon tiroid, penyakit tiroid

Dalam masa sebulan consume vivix tiroid hilang

Hubungi saya terus (019.242.3139) bagi mendapatkan keterangan lanjut dan utk saya cadangkan supplemen yang paling sesuai dengan masalah tiroid anda. Pstttt…kalau nak diskaun atau pun nak jadi member (dapat harga ahli ) jangan segan segan klik link whatsapp dibawah ni yer

Klik Sekarang ————–> www.wasap.my/60192423139

Klik Sekarang ————–> www.wasap.my/60192423139

Klik Sekarang ————–> www.wasap.my/60192423139

Terima Kasih

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: