RAWATAN UNTUK PENYAKIT TIROID YANG BIASA DIBERIKAN

by azszua03 on 16 October 2018

Assalamualaikum…

Apabila tiroid dikesan oleh doktor melalui beberapa cara dan disahkan melalui ujian darah, makan rawatan untuk penyakit tiroid akan diberikan. Hanya ujian darah dapat menentukan sama ada pesakit menghidapi Hipotiroid (Hypothyroid) ataupun Hipertiroid (Hyperthyroid). Ini kerana bengkak pada kelenjar tiroid tidak semestinya disebabkan hormon tiroid.

Ok jom kita lihat sebentar apa rawatan yang biasa diberikan oleh pegawai perubatan.

Rawatan untuk Penyakit Tiroid (Hipotiroid dan Hipertiroid)

1. Ubat ubatan

Ok, jika ujian darah mengesahkan bahawa pesakit menghidap penyakit tiroid, sama ada hipotiroid iaitu kekurangan hormon tiroid ataupun hipertiroid yang mana mempunyai lebihan hormon tiroid rawatan pertama yang dibuat ialah dengan menggunakan ubat ubatan. Ubat ubatan ini mesti diambil setiap hari tanpa gagal.

Rawatan ubat kemungkinan perlu diteruskan sepanjang hayat dan memerlukan pemeriksaan secara berkala. Ada sesetengah kes jika penghidap hipotiroid mengambil ubat berlebihan boleh menyebabkan hipertiroid dan sebaliknya.

rawatan untuk penyakit tiroid

Ubat Carbimazole dan Proponolol diberikan kepada penghidap hipertiroid sementara ubat L-thyroxine atau ubat thyroxine diberikan kepada penghidap hipotiroid. ubat ubatan ini bagi mengimbangi paras hormon tiroid pesakit supaya berfungsi normal.

2. Rawatan Radioiodine

Apa itu rawatan radioiodine? Rawatan radioiodine ialah satu ubat iodine dalam radioaktif pada tahap selamat kepada manusia jika mengikut prosedur yang betul. Ia hanya di dapati pada hospital tertentu di Jabatan Perubatan Nuklear.

Rawatan Radioiodine digunakan kepada penghidap overactive thyroid (grave disease, goiter), kanser tiroid, pembedahan rawatan tiroid dan digunakan kepada rawatan pengguna ubatan carbimozole dan thyroxine.

Setiap pesakit yang menjalani rawatan ini akan diberikan dose yang berbeza mengikut tahap penyakit mereka. Tujuan rawatan ini adalah bagi radiasi beta membunuh tisu tisu tiroid yang hyperactive dan tisu tisu kanser tiroid. Tisu tisu yang sihat tidak akan menyerap radiasi beta ini.

Radioktif akan bertahan selama 8 hari dalam badan pesakit. Mereka yang menggunakan dose rendah akan menjadi pesakit luar tetapi tetap perlu menjalani prosedur agar kesan radioaktif tidak terkesan pada orang lain.

Bagi yang menggunakan dose tinggi, mereka akan duduk diward isolasi sekurang kurangnya 1 minggu sebelum dibenarkan pulang. Wanita hamil tidak boleh menjalani rawatan ini.

3. Pembedahan Endoscopy

Satu lagi rawatan untuk penyakit tiroid ialah pembedahan endoscopy. Pembedahan ini dilakukan bagi membuang nodule (ketulan) atau multinodular (ketulan banyak) yang tumbuh dikelenjar tiroid dan berisiko untuk menjadi kanser tiroid. Teknik ini juga digunakan untuk membuang ketulan dikelenjar tiroid dengan saiz kecil 3cm hinga 5cm sahaja.

Keistimewaan kaedah ini ialah pesakit tidak mengalami parut yang ketara dibahagian leher. 3 lubang akan ditebuk dibahagian dada pada ukuran  sehingga 10mm. Setiap lubang akan dimasukkan alatan tersendiri termasuk camera bagi melakukkan kerja kerja yg bersesuaian

Walaupun rawatan ini telah mula digunakan sejak tahun 2010, tetapi masih belum berleluasa digunakan berbanding teknik konvensional.

4. Pembedahan Konvensional

rawatan untuk penyakit tiroid

Teknik konvensional yang mengerikan ini pastinya adalah rawatan yang paling selalu diberikan kepada pesakit tiroid yang mengalami bengkak kelenjar tiroid ataupun menghidapi ketulan (nodule). Hirisan panjang pada leher bagi mengeluarkan ketulan atau kelejar yang telah tidak berfungsi akan dilakukan bagi menyelamatkan nyawa pesakit.

Itulah tadi 4 cara rawatan untuk penyakit tiroid yang biasa diberikan oleh doktor pakar. Nak cuba rawatan alternatif untuk hipotiroid dan hipertiroid?

Supplemen Shaklee adalah antara cara alternatif untuk ikhtiar masalah hormon tiroid anda. yang paling penting ia suplemen semula jadi dan berkesan. Diiktiraf oleh Kementerian kesihatan Malaysia dan terlakar di banyak jurnal.

Suplemen Shaklee adalah suplemen yang sangat dipercayai ramai. Shaklee adalah company pertama yang menghasilkan supplemen dengan kualiti sangat tinggi dan dibarisi para saintis yang ternama. Tiada produk suplemen lain yang boleh tunjukkan rujukan melalui jurnal dan juga kajian saintifik seperti shaklee.

——-> http://healthquestnewsletteronline.com/Ingredient_Glossary_2_08.pdf#page8

ini pula kajian klinikal study yang telah dibuat oleh shaklee dan mendapat pengikhtirahan global

——-> http://healthresource.shaklee.com/clinical-research-study-archive/

Jom lihat testimoni mereka yang telah berjaya mendapat kesihatan yang lebih baik dengan produk Shaklee. Real person real testimoni!

 

 

 

rawatan untuk penyakit tiroid

Hubungi saya terus (019.242.3139) bagi mendapatkan keterangan lanjut dan untuk saya cadangkan suplemen yang paling sesuai dengan masalah tiroid anda. Pstttt…kalau nak diskaun atau pun nak jadi member (dapat harga ahli ) jangan segan segan klik link whatsapp dibawah ni yer

Klik Sekarang ————–> www.wasap.my/60192423139

Klik Sekarang ————–> www.wasap.my/60192423139

Klik Sekarang ————–> www.wasap.my/60192423139

Add my Facebook now! : Noor Azmiah Mohamad

Terima Kasih

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: