MAKANAN TERBAIK PESAKIT HIPERTIROID UNTUK MENGAWAL HORMON TIROID

by azszua03 on 19 October 2018

Assalamualaikum semua…

Ada yang tanya saya, selain dari ambil supplemen untuk masalah tiroid, perlukah menjaga pemakanan? Apa makanan terbaik pesakit hipertiroid untuk mengurangkan komplikasi atau mengawal hormon tiroid? Wah, banyak betul soalan ya kan.

makanan terbaik pesakit hipertiroid

 

Tak apa,  saya cuba jelaskan semua satu persatu mengikut ilmu yang saya ada dan apa yang saya faham.

Perlukah jaga pemakanan untuk penghidap tiroid?  Ya!  Perlu sangat sangat.  Kalau tak ada penyakit pun perlu jaga pemakanan,  apatah lagi jika sudah ada masalah kesihatankan?.

Makanan Terbaik Pesakit Hipertiroid untuk mengawal hormon tiroid.

1.Makanan yang tinggi vitamin B

Penghidap hipertiroid perlu banyak mengambil makanan dari sumber vitamin B bagi memenuhi fungsi hormon tiroid dan juga urat saraf. Kekurangan vitamin B 12 dikatakan boleh mengganggu neurologi,  urat saraf dan juga menyebabkan penyakit mental.

Sumber makanan yang tinggi Vitamin B ialah seperti sayur asparagus, bayam, sawi, kale, pak choy, brokoli, kacang buncis, teung, daun bawang, ubi bit, jagung dan cendawan.

2. Makanan yang tinggi Omega 3

Omega 3 berfungsi untuk melawan keradangan kelenjar tiroid dan juga meningkatkan kadar penyerapan hormon tiroid. Selain itu ia bagus utk jantung dan kardiovaskular. Omega 3 tidak boleh dibina oleh badan manusia dan perlu diambil dari pemakanan harian.

Sumber makanan yang banyak mengandungi Omega 3 ialah Ikan salmon, ikan sardine, ikan tuna, ikan bilis, Telur ayam, telur itik, kekacang, sayur bayam, daging lembu, yogurt, jambu batu, rasberry, kiwi dan kismis

3. Makanan yang tinggi antioksidan.

Antioksidan adalah keperluan tubuh. Kadar pencemaran dan faktor pemakanan tidak sihat dizaman ini menyebabkan banyak radikal bebas dibawa masuk kedalam sistem tubuh.

Antioksidan adalah penentang utama radikal bebas yang menyebabkan kerosakan sel tubuh termasuk kelenjar tiroid. Antioksidan juga boleh ditemui dari pemakanan harian.

Sumber makanan yang mengandungi antioksidan tinggi ialah blueberry, blackberry, rasberry, strawberry, kurma, kismis, plum, anggur merah, limau, kubis ungu, brokoli, avocado dan teh hijau.

4. Makanan tinggi Vitamin D dan kalsium

Satu lagi jenis makanan terbaik pesakit hipertiroid ialah makanan yang mengandungi tinggi Vitamin D dan kalsium. Ini kerana penghidap hipertiroid mengalami situasi dimana kalsium dan nutrisi dari tubuh mereka tersingkir dengan mudah akibat pengaruh hormon. Kadar penyerapan kalsium ke tulang dan nutrisi lain juga menjadi sangat rendah bagi penghidap hipertiroid. Risiko tulang rapuh sangat tinggi.

Sumber makanan yang mengandungi vitamin D dan kalsium yang tinggi ialah tiram, ikan salmon, ikan sardin, cendawan, susu lembu, oats dan cereal, brokoli, keju.

Kesemua nutrisi yang boleh didapati dalam makanan diatas mungkin tidak mencukupi utk keperluan tubuh apatah lagi bagi mereka yang memerlukan lebih nutrisi bagi mempercepatkan proses penyembuhan penyakit.

Bayangkan vitamin dan mineral yang teroksida ketika proses penuaian,  penghantaran bahan mentah, proses penyediaan makanan dan juga proses memasak. Silap silap tiada khasiat yang tinggal dalam makanan tersebut kecuali rasa.

Jadi, untuk penghidap hipertiroid, penjagaan makanan harian sangat penting untuk diambil dengan cara yang betul. Tapi jika anda rasa tidak mampu menyediakan makanan terbaik pesakit hipertiroid dengan nutrisi yg lengkap dan cukup,  pengambilan suplemen sangat membantu.

Nanti saya cerita tentang makanan terbaik utk hipotiroid pula ya. Jom lihat mereka yang berjaya mendapat kesihatan dan manfaat suplemen sehingga masalah tiroid tidak lagi mengganggu kehidupan.

KLIK SINI UNTUK MAKLUMAT LENGKAP SUPLEMEN TIROID

 

 

Rawat masalah tiroid

(klik pada gambar untuk cerita penuh)

 

hyperthyroid, hipertiroid lepas bersalin

(Klik gambar untuk cerita penuh)

 

 

 

Hubungi saya terus (019.242.3139) bagi mendapatkan keterangan lanjut dan untuk saya cadangkan suplemen yang paling sesuai dengan masalah tiroid anda. Pstttt…kalau nak diskaun atau pun nak jadi member (dapat harga ahli ) jangan segan segan klik link whatsapp dibawah ni yer

Klik Sekarang ————–> www.wasap.my/60192423139

Klik Sekarang ————–> www.wasap.my/60192423139

Klik Sekarang ————–> www.wasap.my/60192423139

Terima Kasih

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: