ADAKAH HEPATITIS B PENYAKIT MERBAHAYA DAN BOLEH MEMBAWA MAUT?

by azszua03 on 4 November 2018

Assalamualaikum kawan kawan.

Pernah dengan penyakit Hepatitis B?  Hepatitis B penyakit merbahaya ke? Boleh bawa maut ke? Macam macam persoalan yang tidak terjawab lagi. So hari ni saya nak kongsi apa yang saya tahu dan faham tentang penyakit Hepatitis B ini.

hepatitis b penyakit merbahaya

Dianggarkan 400 juta penduduk dunia menghidap hepatitis B dan C. Satu jumlah yang sangat besar dan ianya 10 kali ganda banyak dari jumlah penghidap HIV didunia.

Apa maksud Hepatitis B?

Hepatitis sebenarnya bermaksud keradangan hati ataupun hati yang membengkak kerana keradangan disebabkan oleh virus hepititis B. Kebiasaanya ia akan menunjukkan simptom simptom terlebih dahulu sebelum ia menjadi lebih kronik.

Tetapi, ada juga mereka yang dijangkita hepatitis B tidak mengalami sebarang simptom dan dikesan melalui saringan dan ujian darah.

Persoalannya benarkah Hepatitis B penyakit Merbahaya?

Dianggarkan 1.4 juta orang maut akibat hepatitis diseluruh dunia. Tapi hanya 5% dari mereka yang sedar kewujudan penyakit ini.  Lebih parah,  cuma 1% dari mereka yang sedar menghidapi penyakit ini mendapatkan rawatan.

Jadi,  anda tahu sudah bahawa hepatitis B penyakit merbahaya yang memerlukan rawatan lanjut. Peluang untuk kembali sembuh adalah sangat besar jika ujian, rawatan dan penjagaan dilakukan dengan sempurna.

Faktor mengapa penyakit ini banyak menyebabkan kehilangan nyawa adalah kerana ramai tidak sedar atau ramai yang buat tak endah dengan penyakit ini sehinggalah menjadi tahap kritikal dan sukar untuk dirawat.

Hanya 1 dari 20 orang menyedari diri mereka menghidap Hepatitis B penyakit merbahaya ini,  dan hanya 1 dari 100 orang yang menjalani rawatan memulihkan hepatitis B yang mereka sedari

Kajian menunjukkan bahawa penyakit Hepatitis B ini boleh kembali sembuh dan pulih sepenuhnya dengan kaedah rawatan dan vaksin yang diberikan oleh pihak hospital. Harap maklum juga penyakit ini boleh menjangkiti orang lain terutama golongan yang berisiko tinggi.

Maka, jelas bahawa hepatitis b penyakit merbahaya dan boleh mengancam nyawa. Itu sahaja yang ingin saya kongsikan buat anda semua. Insyaallah akan saya sambung lagi esok.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: