BUANG RAHIM KERANA FIBROID

SIAPA BERISIKO TINGGI?

1. Wanita Hampir Putus Haid (menopouse).

Wanita yang hampir putus haid atau yg berusia diatas 40 tahun berisiko tinggi menghidapi masalah fibroid disebabkan oleh tempoh estrogen yang lama dalam badan. Walau bagaimana pun bagi wanita yg hampir hampir pada usia menopouse yang menghidapi fibroid biasanya doktor tidak melakukan pembedahan membuang fibroid.

2. Obesiti

Wanita obes mempunyai risiko yang tinggi kerana faktor yg menjadi punca fibroid iaitu lemak pada tubuh mereka itu sendiri menggalakkan penghasilkan estrogen. Jadi, bagi mengurangkan dan menyeimbangkan estrogen dalam tubuh yang menjadi penyebab fibroid, perlu mendapatkan BMI yang ideal.

3. Wanita yang tidak pernah melahirkan

Sama seperti wanita yang berisiko kanser payudara, fibroid juga berpunca dari estrogen berlebihan. Bagi wanita yang tidak melahirkan anak, hormon estrogen mereka tidak mengalami paras turun naik seperti sepatutnya seperti wanita yang melahirkan.

4. Sejarah keluarga

Fibroid juga dikatakan boleh diwarisi. Jika ada ahli keluarga pernah ada sejarah menghidapinya, anda juga berisiko tinggi untuk mendapat ketumbuhan ini. Biasanya pola pemakanan keluarga juga berkait rapat dengan kejadian ketumbuhan ini pada sesebuah keluarga.

SIMPTOM SIMPTOM FIBROID

1. Haid yang banyak dan berpanjangan.

Situasi yang paling selalu dihadapi oleh wanita yang menghidap masalah ini ialah pendarahan yang tidak mengikut tempoh haid dan ketika tempoh pendarahan banyak tidak seperti haid normal. Jika mengalami situasi seperti ini sila berjumpa dengan pakar sakit puan segera. Simptom seperti ini boleh mengakibatkan masalah lain seperti anemia.

 

2. Sakit dibahagian pelvis dan pinggang

Kesakitan ini biasanya dihadapi apabila saiz fibroid sudah membesar dan menekan organ lain. Kadang kala rasa seperti menyucuk nyucuk umpama sewaktu senggugut. Bahagian pinggang juga akan terlibat sama.

 

3. Sakit ketika hubungan seks

Penghidap juga mungkin akan merasakan sakit ketika melakukan hubungan suami isteri kerana bahagian peranakan akan terganggu dan fibroid juga akan terlibat.

 

4. Buncit dan rasa perut senak.

Ada wanita yang mengalami senak perut dan ketidakselesaan. Perut juga terasas seperti membesar umpama mengandung.

 

5. Masalah kesuburan.

Kebanyakan fibroid dikesan ketika wanita membuat pemeriksaan atau rawatan kesuburan. Ya, fibroid mengganggu kesuburan wanita dan kebiasaannya mengalami haid yang tidak teratur.

 

6. Kerap membuang air kecil.

simptom ini juga biasa dialami oleh penghidap fibroid terutama jika saiz fibroid sudah membesar dan menekan pundi kencing terbabit.

 

7. Anemia.

Anemia atau masalah kekurangan sel darah merah juga antara simptom yang dihadapi oleh penghidap fibroid. ini terjadi akibat dari pendarahan yang berlaku.

TESTIMONI WANITA BERJAYA KECUTKAN FIBROID

wordswag_1533943016915
test1
merawat-fibroid
TEST2

PROMOSI HARI INI SAHAJA!

kecutkan-cyst

NoorAzmiah Mohamad
h/p :0192423139